1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi ei ole vielä valmis Venäjälle

Asiantuntijoiden mukaan asenteet ovat muuttuneet jo myönteisemmiksi, mutta siitä huolimatta venäläisen kulttuurin ja venäläisten tuntemus on heikkoa.

Kotimaan uutiset
Kaksi venäläistä tax free ostoksilla.
Yle

Suomen Venäjä-osaamiseen kaivataan uusia ajatuksia ja tekijöitä. Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen instituutin tutkimuksen mukaan Venäjä-osaamisessa ja sitä kautta maiden lähentymisessä on vielä paljon parannettavaa.

Tutkimuksen lisäksi Suomeen kaivataan lisää venäjän kielen osaajia, opiskelija- ja tutkijavaihtoa sekä arkipäivän kontakteja. Osaamista voidaan hyödyntää muun muassa markkinoinnissa.

Venäjän kielen professori Arto Mustajoki ehdottaa tapaamisten ja ajatusten vaihtoon vuosittaisia Venäjä -messuja. Suomessa on jo nyt paljon osaamista Venäjästä, mutta ongelmana on se että toisten tekemisistä ei tiedetä.

Osaajia tarvitaan lisää

Suhtautuminen rajanaapuriin on professori Mustajoen mukaan muuttunut kielteisestä neutraaliksi, luontevammaksi.

Venäjä-asiantuntijoita, Venäjä-tutkijoita Suomessa on Mustajoen mukaan paljon ja he ovat korkeatasoisia. Venäjä-osaamista täytyisi hänen mielestään kuitenkin levittää laajemmalle. Tällä hetkellä se on harvojen käsissä.

- Meidän pitäisi päästä siitä, että Venäjän kanssa toimivat vain tietyt ihmiset. Monella työpaikalla, ministeriöissä ja firmoissa on se yksi ihminen, joka hoitaa Venäjän, kun sen pitäisi olla sillä tavalla, että jokainen pystyy jollakin tavalla hoitaman Venäjäasioita.

Lue seuraavaksi