Venäjän vanhat ydinvoimalat hirvittävät tutkijoita

Syynä huoleen ovat reaktorien sydämissä havaitut vauriot.

Ulkomaat
SOSNOVYI BOR valvomo
Sosnovyi Borin valvomo.Reuters

Vaatimukset Tshernobyl-tyyppisten ydinvoimaloiden sulkemiseksi voimistuvat Venäjällä. Ympäristöjärjestöjen lisäksi myös monet venäläiset tutkijat ovat sitä mieltä, että reaktorit pitäisi sulkea välittömästi. Syynä ovat reaktorien sydämissä havaitut vauriot.

Venäjän ydinvoimayhtiö Rosatom haluaa pidentää laitosten käyttöikää yrittämällä korjata vikoja. Useiden venäläisten ydinvoima-asiantuntijoiden mukaan korjaaminen on mahdotonta. Myös Suomen Säteilyturvakeskus suhtautuu vikojen korjausmahdollisuuksiin varauksella.

Radioaktiiviset vuodot mahdollisia

Ongelmat koskevat Smolenskin, Kurskin ja Leningradin ydinvoimaloita, joiden 11 yksikössä on RBMK-reaktori. Samanlainen tuhoutui Tshernobylissä keväällä 1986. Reaktoreista seitsemän on yhä käytössä, vaikka niiden laskennallinen käyttöikä on umpeutunut.

Ennen käyttöiän pidennyksiä laitoksilla on tehty korjauksia, joilla laitosten turvallisuustasoa on nostettu.

Reaktorien sydämissä on kuitenkin havaittu vakavia vaurioita. Reaktoreiden polttoainesauvat on vuorattu säteilyä imevällä hiiligrafiitilla, joka on vuosien kuluessa paisunut ja se painaa polttoainekanavat väärään asentoon.

Muutos voi aiheuttaa polttoainekanavien rikkoutumisen. Ongelmat tunnetaan myös Suomen Säteilyturvakeskuksessa, jonka edustaja kävi tutustumassa tilanteeseen helmikuun lopulla.

- Kun polttoaine vaurioituu, sieltä pääsee radioaktiivisia aineita ulos ja sitä voi tulla myös ympäristöön, sanoo Säteilyturvakeskuksen ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen.

Vaurioituminen voi kiihtyä

Rosatom yrittää parhaillaan korjata vaurioita. Leningradin ydinvoimalan LAES:n ykkösreaktori Sosnovyi Borissa on korjausten takia suljettu, ja kakkosreaktorin tehoa on alennettu 20 prosenttia vaurioiden etenemisen hidastamiseksi.

- Ilmiö on siinä mielessä hankala, että prosessi on alussa hidas, mutta kun grafiitti saa riittävästi säteilyä, ilmiö kiihtyy ja se kiihtyminen on nopeaa, kuvailee Keijo Valtonen.

Käyttöön kannustaa pakko

Venäjällä toimivat ympäristöjärjestöt ja useat tutkijat pitävät mahdollisena, että Tshernobylin kaltainen onnettomuus voi toistua vanhoilla voimaloilla, mikäli laitosten toiminta jatkuu vaurioista huolimatta.

Kun grafiitti saa riittävästi säteilyä, ilmiö kiihtyy ja se kiihtyminen on nopeaa.

Keijo Valtonen

Rosatom on tunnustanut, että uhka on vakava, sanoo Venäjän eturivin ydinvoima-asiantuntijoihin kuuluva professori Igor Ostretsov. Sitä osoittaa hänen mukaansa se, että laitosten tehoa on vähennetty viidenneksellä.

Laitokset pitäisi sulkea heti, vaatii Venäjän parlamentin alahuoneen eli duuman luonnonvarakomitean varapuheenjohtaja Maksim Shingarkin, joka on Venäjän tunnetuimpia ekologeja.

Laitosten käyttöikää joudutaan kuitenkin pidentämään siksi, etteivät niiden tilalle rakennettavat uudet ydinvoimalat ole valmistuneet ajoissa. Sosnovyi Borissa aikataulusta ollaan jo jäljessä vuosia.

Vanhoja laitoksia on pakko käyttää siksi, että niiden tuottamalle sähkölle ei ole vaihtoehtoja, sanoo Shingarkin. Sosnovyi Borin lämmöstä on riippuvainen koko Pietarin kaupunki.

Sosnovyi Borin vanha ydinvoimala.
Sosnovyi Borin vanha ydinvoimala.YLE

Jos Sosnovyi Borin kakkosreaktorikin olisi pitänyt talvella pysäyttää, se olisi ollut katastrofi, sanoo Shingarkin.

Korjaus liki mahdotonta

Miljoonia euroja maksava remontti ei tiedemiesten mukaan auta asiaa.

Grafiittisuojauksen korvaaminen ei kerta kaikkiaan ole mahdollista, sanoo professori Igor Ostretsov. Korjaus edellyttäisi hänen mukaansa koko valtavan reaktorin vaihtamista eikä RBMK 1000 -reaktoreita enää edes valmisteta.

Myös Suomen Säteilyturvakeskus suhtautuu remonttiin varauksella.

Polttoainekanavien oikaisu poistamalla osa grafiitista on haastava tehtävä eikä sen lopputuloksesta tiedetä yhtään mitään vielä, sanoo ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen.

Sulkemiseen ei ole varaa

Vaikka vanhojen laitosten käyttöikää edelleen pidennettäisiin, edessä on joka tapauksessa niiden lopullinen sulkeminen lähivuosina. Prosessista tulee vuosia kestävä ja kallis.

Jo vuosien ajan on vaadittu Rosatomia keräämään sulkemista varten rahaa rahastoihin, sanoo kansanedustaja Maksim Shingarkin. Hänen mukaansa on tosiasia, että toistaiseksi kerätyt rahat eivät missään tapauksessa riitä reaktoreiden poistamiseen käytöstä.

Venäjällä ei myöskään vielä ole kokonaissuunnitelmaa siitä, miten poisto tapahtuu puhumattakaan ydinpolttoaineen loppusijoittamisesta.

Rosatom ei halunnut kommentoida vanhojen laitosten vaurioita Yle Uutisille.