Lihavan lapsen vanhempien katsottava peiliin

On arvioitu, että jopa viidennes kaikista lapsista ja nuorista kärsii ylipaino-ongelmista. Lapsen lihavuus kuvastaa koko perheen ruokavaliota. Myös vanhempien tulee tarkastella omia syömätottumuksiaan.

Kotimaa
Mittanauha vatsan ympärillä
Jessica Edén / Yle

Kouluterveydenhoitaja Merja Meuronen korostaa, että lasta ei saa syyllistää ylipainosta. Ongelma koskee aina koko perhettä.

- Mikäli paino lähtee nousemaan, niin yhteistyö perheen kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Lapselle ei puhuta turhaan ylipainosta, vaan korostetaan liikunnan ja arkirytmin merkitystä, Meuronen sanoo.

Meurosen mukaan perheen kanssa pitää pohtia miten tilanne nähdään.

- Tärkeää on aina etsiä perheen keinoja ratkaista asia. Lapsen ruokavaliota ei korjata, vaan koko perheen tavat ja syömiset tarkastellaan, Merja Meuronen sanoo.

Meuronen korostaa, että lapsen paino on yksi monista tarkkailtavista asioista. Oppilaan kasvua ja kehitystä seurataan siinä missä oppimisympäristönkin terveellisyyttä.

- Yli- tai alipainoa seurataan aina oppilaan terveyden ja henkilökohtaisen kehityksen kannalta.

Lasten syömisestä kannattaa olla tietoinen

Monelle koululaiselle välipala on olennainen osa päivän ruokailurytmiä. Meuronen kehottaakin tarkastelemaan sekä naposteluita että välipaljon runsautta.

- Rytmiikka kannattaa pitää yllä, eli suussa ei kannata kaiken aikaa olla jotain. Myös yhteisistä ruokailuista kannattaa pitää kiinni.

Juuri yhteiset ruoka-ajat tuovat vanhemmille keinon tarkkailla lastensa ruokailutottumuksia.

- Jos välipalat ovat liian täyttäviä ei ruoka maistu. Näin vanhemmat eivät tiedä mitä lapsi syö, Meuronen kertoo.

Jos lapsi kuitenkin on ylipainoinen kannattaa vanhempien katsahtaa peiliin.

- Koko perheen kannattaa miettiä mitä voi tehdä toisin ja yhdessä, Meuronen naurahtaa.