Naisyrittäjälaina historiaan tasa-arvon nimissä

Naisyrittäjät ovat voineet 1990-luvulta saakka hakea halvempaa lainaa valtion omistamasta Finnverasta. Mutta eivät voi enää. Nyt kaikki lähtevät samalta viivalta.

Kuva: Yle

Finnvera ei enää tarjoa halvempia lainoja naisyrittäjille. Valtion omistama, yritystoimintaa tukeva Finnvera on vuodenvaihteesta lähtien perinyt pienlainoista saman korkomarginaalin kaikilta yrittäjiltä.

Naisyrittäjälainaa on myönnetty 1990-luvun lopulta lähtien naisten kannustamiseksi yritystoimintaan. Finnvera on saanut naisyrittäjälainan poistamisesta positiivista palautetta myös tasa-arvovaltuutetulta, kertoo Finnveran Tampereen aluejohtaja Juha Ketola.

- On tämän päivän tasa-arvoa, että sitä pientä etua, joka naisyrittäjälainassa on ollut, ei enää ole.

Ketolan mukaan naisten tähän saakka saamalla korkoedulla ei ole juurikaan ollut merkitystä yrityksen kannattavuuteen. Se on ollut enemmänkin muodollinen ele.

- Itse asiassa tuo puolen prosentin korkoero keskimääräisessä naisyrittäjälainassa tarkoittaa tänä päivänä 10 - 20 senttiä päivässä, Ketola sanoo.

Naisyrittäjä ei itke edun perään

Kaisa Haltia on pitänyt Tampereen keskustassa Helga-Neiti-muotikauppaansa viiden vuoden ajan.

- Kun ryhdyin tähän, otin Finnverasta pienen starttilainan nimenomaan tällä naisyrittäjäteemalla. Toki se oli hyödyllinen silloin, se oli kuin mikä hyvänsä laina.

Ei se oikeastaan nykypäivää ole. Samanlaisia yrittäjiä, samanlaisia tallaajia ollaan.

Kaisa Haltia

Haltia ei jää itkemään naisyrittäjälainan perään.

- Kyllähän lainoja saa markkinoilta. Silloinkin mietin, että otanko pankista vai Finnveralta, ei niissä isoja eroja ollut. Ei se hetkauta juurikaan, että naisyrittäjälaina on poistumassa.

Naisyrittäjä itse ei katso erillisiä, naisille suunnattuja lainoja enää tarpeellisiksi.

- Ei se oikeastaan nykypäivää ole. Samanlaisia yrittäjiä, samanlaisia tallaajia ollaan, oltiinpa sitten kaksilahkeisia tai mitä hyvänsä, Kaisa Haltia sanoo.

Ei vastustajia muutokselle

Finnveran tuotehallintapäällikkö Mirva Salenius oli organisoimassa naisyrittäjälainan poistamista valikoimasta.

- Halusimme myös tuotehallinnan näkökulmasta yhtenäistää tuotevalikoimaamme. Naisyrittäjälaina ja pienlaina olivat alun perinkin rinnakkaiset tuotteet.

Saleniuksen mukaan lainan poistamista ei juurikaan vastustettu uudistusprosessin aikana.

- Se ehkä ilmentää sitä, että aika oli ajanut tuon tuotteen ohi.