Ananasmehuyhtiön haastama tutkija pitää syytteitä poliittisina

Brittitutkijan Finnwatch-järjestölle tekemän raportin mukaan thaimaalaisen yhtiön tehtaalla on käytetty muun muassa lapsityövoimaa. Yhtiön ananasmehua on ollut saatavilla suomalaisten kauppojen hyllyiltä.

Ulkomaat
Ananasta leikataan.
Ananasta kuoritaan Thaimaan suurimpiin kuuluvalla viljelytilalla Ko Changissa.Barbara Walton / EPA

Thaimaalaisen ananasmehuyhtiö Natural Fruitin oikeuteen haastama tutkija Andy Hall pitää häntä vastaan nostettuja syytteitä poliittisena yrityksenä hiljentää hänet ja muut tutkijat. Natural Fruit haastoi Hallin oikeuteen sen jälkeen, kun tämä oli valmistanut raportin kansalaisjärjestö Finnwatchille mehuyhtiön Thaimaassa sijaitsevan tehtaan työoloista.

Hallin raportin mukaan ananasmehun raaka-ainetta tuottavalla tehtaalla on käytetty lapsityövoimaa ja teetetty pakkotyötä. Lisäksi tehtaan kerrotaan sotkeutuneen ihmiskauppaan. Natural Fruitin tehdas on valmistanut ananasmehua Pirkan, Rainbow'n ja Eldoradon tölkkeihin.

Ananasmehuyhtiö haastoi Hallin oikeuteen tehtaan maineen vahingoittamisesta ja virheellisen tiedon levittämisestä. Hallia voi odottaa seitsemän vuoden tuomio. Hall itse suunnittelee Natural Fruitin haastamista oikeuteen.