Väärä valinta voi tappaa koirainnostuksen

Koiran hankinnassa rodun valintaan pitäisi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota. Koirakouluttajien mukaan moni tutkii tarkasti taustat, mutta perehtymättömälle voi tulla yllätyksiä lemmikin terveysongelmien tai luonteen vuoksi. Myös pieni koira pitää kouluttaa.

Kotimaa
Kuvassa  Alfa-koira

Kokkolalainen Kumpumäen-Kankaanpään perhe etsi laivakoiraa kolme vuotta. Valinnassa rodun ratkaisi tuttuus. Taustoituksessa Kennelliiton ja kasvattajien sivut ja koirien sukutaulut tulivat tutuiksi.

- Koirilla on paljon perinnöllisiä sairauksia. Esimerksi koirien epilepsiaa on Suomessa yllättävän paljon, joissakin roduissa jopa 25 prosentin luokkaa, siksi sukupuu kannattaa tutkia tarkoin, puolivuotiaan Alfan omistaja Teea Kumpumäki kertoo.

Myös kouluttajat painottavat taustatyön merkitystä.

- Monet hankkivat paljon tietoa eri roduista. Valitettavasti on myös näitä, jotka ihastuvat johonkin tiettyyn rotuun, sen kauneuteen eikä silloin aina mieti, että onko itsellä tarpeeksi paljon aikaa ja kiinnostusta satsata juuri siihen koirarotuun, koirakouluttaja Ann-Christine Johnson Keski-Pohjanmaan kennelpiiristä toteaa.

Kaikki koirakouluun

Koirien koulutuksessa ei koolla ole periaatteessa väliä. Peruskäskyjen ja sosiaalisen käyttäytymisen pitäisi olla kaikilla samanlaista. Pienikin voi olla hankala.

Ajatellaan, ettei pieni koira tee mitään, mutta rotu, jota käytetty esimerkiksi rotan metsästykseen, voi olla aikamoinen.

Koirakouluttaja Ann-Christine Johnson

- Ajatellaan, ettei pieni koira tee mitään, mutta rotu, jota käytetty esimerkiksi rotan metsästykseen, voi olla aikamoinen. Jos sitä ei kouluteta, ei se kauhean miellyttävä seurakoiria ole, Ann-Christine Johnson jatkaa ja muistuttaa Suomessa olevan 300 rotua, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva koira.

Mikä sitten sopii aloittelijalle?

- Helppoja koiria ovat tietenkin nämä suosituimmat rodut, kuten noutajakoirat, labradorit ja kultaiset noutajat isoista koirista ja pienistä koirista miellyttämishaluiset seurakoirat, näyttelykouluttaja Nina Kujala Keski-Pohjanmaan koirakillasta neuvoo.