Koe uusi yle.fi

Synnytykset siirtyvät Kätilöopistolle toukokuussa

Kätilöopiston sairaala ottaa suurimman vastuun pääkaupunkiseudun synnytyksistä Naistenklinikan saneerauksen ajaksi. Reilut kaksi tuhatta synnytystä siirtyy Kätilöopiston hoidettavaksi ja noin 700 synnytystä Jorvin sairaalaan.

Kotimaa
Vastasyntynyt nukkuu kapaloissa.
Yle

Korvia huumaava kolina täyttää koko käytävän, kun rullakkojono rämisee ohitse Meilahden huoltotunnelissa. Monen pienokaisen elämän ensimetrit kulkevat tätä samaista tunnelia pitkin. Maan alla sulassa sovussa kiitävät niin pyykkikärryt, lääkärit, kuin kriittisessä tilassa olevat vastasyntyneet. Synnytysosaston ja teho-osaston väli on puoli kilometriä.

- On se tänne päin haasteellinen tulla Naistenklinikalta, kun on tehohoitoa vaativa vauva kuljetuskehdossa ja sieltä tullaan monesti aika kovaa vauhtia, sanoo apulaisosastonhoitaja Eija Reen Lastenklinikan vastasyntyneiden teho-osastolla.

Tunnelijuoksulle on vihdoin luvassa loppu, kun Naistenklinikan remontti valmistuu vuonna 2015. HYKSin vastasyntyneiden tehohoidosta vastaava klinikkaylilääkäri Sture Andersson odottaa toiveikkaana uusia tiloja.

Kun olemme synnytyssalin yhteydessä, niin vastasyntyneiden siirrot vähenevät.

Sture Andersson, HYKSin vastasyntyneiden tehohoidon klinikkaylilääkäri

- Kun olemme ihan synnytyssalin yhteydessä sen yläpuolella, niin kaikki nämä siirrot vähenevät ja sitten vanhemmat voivat olla mukana alusta lähtien ja näkevät mihin lapset menevät.

Kahden vuoden rakennusurakka käynnistyy toukokuussa. Naistenklinikan omat väistötilat ovat viimeistelyä vaille valmiit, jotta riskisynnytykset voidaan pitää tässä talossa remontista huolimatta.

Sen sijaan yli puolet synnyttäjistä ohjataan seuraavien kahden vuoden ajan muualle. Suurimman vastuun ottaa Kätilöopiston sairaala, jossa synnytysten määrä lisääntyy reilulla kahdella tuhannella. Seitsemän sataa tulevaa äitiä puolestaan ohjataan Jorvin sairaalaan. Tarvittaessa ruuhka-apua antavat Hyvinkään, Lohjan ja Porvoon sairaalat.

Sairaalan saa yhä valita itse

Synnyttäjät saavat yhä vapaasti valita sairaalansa ja myös tutustumiskäyntejä luvataan toistaiseksi järjestää mahdollisuuksien mukaan.

Väistötilojen rakentaminen on kuitenkin tarkoittanut luopumista Kätilöopiston suositusta synnytysosastosta, Haikaranpesästä. HYKSin synnytysten klinikkaylilääkäri Mika Nuutila muistuttaa, että samankaltainen hoitotapa on käytössä myös muualla.

Väistön aikana joistain toiminnoista pitää luopua.

Mika Nuutila, HYKSin synnytysten klinikkaylilääkäri

- Väistön aikana joistain toiminnoista pitää luopua, ja koska Kätilöopistolle on nyt rakennettu kaksi synnytysosastoa, niin perinteisestä Haikaranpesä-toiminnasta on väistön ajaksi ainakin luovuttu. Tällä hetkellä me suunnittelemme tämän toiminnan jatkamista ja muotoja remontin jälkeen, mutta haluaisin korostaa, että näitä Haikaranpesä-elementtejä on myös muilla synnytysosastoilla. Ne eivät ole pelkästään Haikaranpesä-asioita.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiihtolajit

Krista Pärmäkoski vai Marit Björgen? Pärmäkoskella takana kotiedulla yllätysmomentti

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Matti Vanhanen

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen kehuu Ahtisaarta ja Halosta, moittii Sauli Niinistön politiikkaa kapea-alaiseksi