yle.fi-etusivu

Luonnonvarakeskuksen johto laiha saalis maakunnille

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen mukaan Luonnonvarakeskuksen johdon pitää olla mahdollisimman kevyt.

politiikka
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen, Kokoomus.
Olli Koski / Yle

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) jarruttelee maakuntien intoa kisata uuden Luonnonvarakeskuksen päätoimipaikasta. Päätoimipaikkaan sijoitetaan vain parikymmentä johdon työntekijää. Ministeriön asettama työryhmä on esittänyt paikaksi Helsingin Viikkiä.

Ministeri Jari Koskisen mukaan Luonnonvarakeskuksen johdon pitää olla mahdollisimman kevyt. Sinne sijoittuu vain prosentti yhdistettävien Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen, Metsäntutkimuslaitoksen sekä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen työntekijöistä.

- Sinne tulee nykyisen tiedon mukaan korkeintaan 20 ihmistä. Nämä kolme tutkimuslaitosta työllistävät tällä hetkellä 1 800 ihmistä eri puolilla Suomea, korosti Koskinen eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Koskisen mukaan loppusuoralle päätoimipaikkakilpailussa on päässyt seitsemän paikkakuntaa, jotka ovat vastikään esitelleet vahvuuksiaan maa- ja metsätalousministeriölle. Keskusta ovat havitelleet muun muassa Jyväskylä, Joensuu, Oulu, Rovaniemi, Turku, Jokioinen ja pääkaupunkiseutu.

Koskisen mukaan päätoimipaikan lisäksi arvioidaan myös sitä, missä muualla uusi tutkimuskeskus toimii. Nykyisin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksella, Metsäntutkimuslaitoksella sekä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksella on työntekijöitä yhteensä 38 paikkakunnalla. Suurimmat toimipaikat olivat Jokioinen, Vantaa, Helsinki ja Joensuu.

Uuden Luonnonvarakeskuksen on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2015 alussa.

Metsät ja luonnonvarat maakunnissa

Toimipaikkakaavailut nosti eduskunnassa esiin kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.). Hän kysyi Koskiselta, miten suunnitelma pääpaikan sijoittamisesta Helsingin Viikkiin käy yksiin hallituksen alueellistamispolitiikan kanssa.

Ojala-Niemelä muistutti, että valtion metsät ja luonnonvarat sijaitsevat pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ja muun muassa Itä-Suomessa ja päätoimipaikasta kilpailevalla Rovaniemellä on paljon alan osaamista.

Ojala-Niemelä kysyi myös alueellistamisesta vastaavalta hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkuselta (kok.), mitä suunnitelmia hallituksella on alueellistamisen vahvistamiseksi.

Työpaikkasiirrot pääkaupunkiseudulta maakuntiin ovat Virkkusen mukaan vähentyneet koska valtio on vähentänyt henkilöstöään eikä uusia virastoja tai toimintoja ole juurikaan perustettu. Virkkusen mukaan alueellistamista jatketaan aina silloin kun se on kokonaistaloudellisesti perusteltua.

- Itse näen, että on monet toiminnot on todellakin perusteltua järjestää ja toteuttaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, sanoi Virkkunen.