Koe uusi yle.fi

Etelämantereen maanalaisesta järvestä löydetty uusi bakteeri

Tutkijat ovat löytäneet viime vuonna otetuista näytteistä bakteerityypin, jonka DNA-rakenteesta yli 10 prosenttia on aikaisemmin tuntematonta.

Ulkomaat
pingviini jäätiköllä
Corbis

Venäläistutkijat uskovat löytäneensä täysin uudenlaisen bakteerin Etelämantereen maanalaisesta Vostokjärvestä, kertoo uutistoimisto RIA-Novosti. Viime vuoden toukokuussa otetuista näytteistä on löytynyt aikaisemmin tuntematon bakteeri.

Lähes neljän kilometrin syvyydessä lainehtiva Vostokjärvi on ollut muusta maailmasta eristyksissä 20 miljoonaa vuotta tai jopa enemmän. Vostok on Etelämantereen suurin maanalainen järvi. Sen eliökannan uskotaan antavan viitteitä siitä, minkälaista elämää saattaa olla muilla planeetoilla.

Pietarin ydinfysiikan instituutin tutkija Sergei Bulat pitää erityisen mielenkiintoisena bakteeria, jonka DNA:sta alle 86 prosenttia on tuttua. Organismi määritellään tuntemattomaksi, jos sen DNA:sta alle 90 prosenttia on aikaisemmin tuttua, Bulat kertoo. Hänen mukaan löydetylle bakteerille ei voida löytää geneettistä jälkeläistä.

- Jos tämä olisi löytynyt Marsista, kaikki olisivat ilman muuta sanoneet, että planeetalta löytyy elämää. Mutta tämä bakteeri on Maasta, Bulat sanoo.

Vostokjärvestä otetaan uusia näytteitä seuraavan tutkimusmatkan aikana ensi toukokuussa.

- Jos onnistumme löytämään saman joukon organismeja vedestä, voimme sanoa varmuudella löytäneemme uutta, aikasemmin tuntematonta elämää maapallolta, Bulat sanoo.

Lähteet: AFP