Koe uusi yle.fi

Venezuelalaiset jättävät jäähyväiset Chávezille

Kymmenettuhannet ihmiset ovat käyneet osoittamassa kunnioitustaan tiistaina kuolleelle presidentille tämän arkun ääressä Caracasin sotilasakatemiassa.

Ulkomaat
Ihmiset hyvästelevät Chavezin arkun ääressä.
Efrain Gonzalez / EPA

Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa kymmenettuhannet ihmiset ovat käyneet jättämässä jäähyväiset presidentti Hugo Chávezille tämän arkun ääressä.

Chávezin ruumis kuljetettiin keskiviikkona sairaalasta sotilasakatemiaan, jossa sitä pidetään perjantaisiin hautajaisiin asti. Arkun matka kesti seitsemän tuntia, ja matkalla sadat tuhannet ihmiset osoittivat kunnioitustaan syöpään tiistaina kuolleelle presidentilleen.

Sotilasakatemiassa pidettiin muistoseremonia, johon osallistuivat Chávezin äiti, lapset ja joukko avustajia sekä Argentiinan, Bolivian ja Uruguayn presidentit Evo Morales, Cristina Kirchner ja José Mujica.

Sen jälkeen akatemian ovet avattiin yleisölle, ja tuhansittain ihmisiä on jonottanut tuntikausia päästäkseen osoittamaan kunnioitustaan presidentille, jonka vihreään sotilaspukuun ja tunnusomaiseen punaiseen baskeriin puettu ruumis on ollut nähtävillä lasikantisessa arkussa.

Chavez opiskeli aikoinaan sotilasakatemiassa ja siellä sai alkunsa myös hänen poliittinen uransa, kun hän vuonna 1992 muiden korruptioon kyllästyneiden upseerien kanssa käynnisti vallankaappauksen. Kaappaus kukistettiin, mutta kuusi vuotta myöhemmin Chávez valittiin Venezuelan presidentiksi.

22 valtionpäämiestä on vahvistanut saapuvansa Chávezin perjantaisiin hautajaisiin, kertoo ulkoministeri Elias Jaua. Kaikkiaan edustajansa lähettää 54 maata.

Yhdysvaltoja edustaa maan Venezuelan-asiainhoitaja sekä kaksi demokraattipoliitikkoa, maan ulkoministeriö kertoo. Yhdysvaltain ja Venezuelan välit olivat huonot Chávezin valtakaudella. Yhdysvaltain Venezuelan-lähetystössä ei ole ollut suurlähettilästä sitten vuoden 2010 diplomaattisen kiistan.

Chávezin kuoleman vuoksi on julistettu suruaika paitsi Venezuelassa, myös useassa muussa Latinalaisen Amerikan maassa. Joukossa on läheinen liittolainen Kuuba, jossa Chávez kävi hoidattamassa syöpäänsä.