Thaimaassa yritetään vähentää teiniraskauksien suurta määrää

15–18 -vuotiaiden teiniäitien määrä nousi 43 prosenttia vuosien 2000 ja 2011 välillä Thaimaassa. Maa pyrkii ottamaan mallia Britannian toiminnasta teiniraskauksien vähentämisessä.

Ulkomaat

Teiniraskauksien määrä yritetään vähentää tuntuvasti Thaimaassa. Etelä-Aasian maista Aasiassa on toiseksi eniten teiniraskauksia naapurimaa Laosin jälkeen. Vaikka syntyvyys on laskussa, ovat teini-ikäisten synnytykset kasvaneet maassa kovalla tahdilla.

Thaimaalaisten 15–18 -vuotiaiden teiniäitien määrä nousi 43 prosenttia vuosien 2000 ja 2011 välillä, maan vuotuinen terveysraportti kertoo. Teiniäitien osuus jokaista tuhatta synnytystä kohden on Thaimaassa 54. Luku on korkeampi kuin Yhdysvalloissa ja kymmenen kertaa suurempi kuin Singaporessa.

Terveysasiantuntijat arvelevat syyn löytyvän etenkin maan kulttuurista, jossa ehkäisystä ja seksistä puhuminen on vaikeaa. Lisäksi maan terveyskasvatusta pidetään puutteellisena: esimerkiksi suunnittelemattoman raskauden seurauksista ei juuri kerrota kouluissa.

Näin on siitä huolimatta, että abortin tekeminen on Thaimaassa laitonta, paitsi jos raskaana on alle 15-vuotias tai kyseessä on insesti tai raiskaus. Tämä lisää laittomia abortteja, jotka voivat olla vaarallisia naisten terveydelle.

Thaimaan delegaatio vieraili Britanniassa viime marraskuussa oppiakseen maan toiminnasta teiniraskauksien ehkäisyssä. Teini-ikäisten äitien synnytykset vähenivät Britanniassa yli neljänneksellä vuosien 2000 ja 2010 välillä. Tänä aikana esimerkiksi ehkäisyvälineiden saatavuutta lisättiin ja teini-ikäisiin pyrittiin vaikuttamaan mediakampanjoilla.

Lähteet: Reuters