"Uhittelu on pintavaahtoa - Pohjois-Korean kaatuminen on lähempänä kuin koskaan”

Todellista valtaa Pohjois-Koreassa ei käytä nuori hallitsija Kim Jong-un vaan armeijan kenraalit, sanoo Raimo Väyrynen.

Raimo Väyrynen hylkäisi kaavailut koko Pohjois-Suomen korkeakoulukonsernista, mutta yhteistyötä eri oppilaitosten välillä on lisättävä. Kuva: Sirpa Hanhivaara / Yle

Pohjois-Korea vastasi YK:n turvallisuusneuvoston uusiin pakotteisiin perumalla Etelä-Korean kanssa 1990-luvulla solmimansa hyökkäämättömyyssopimuksen ja katkaisi maiden välisen kuuman linjan. Maa on myös uhannut tekevänsä "ennalta ehkäisevän ydiniskun" Yhdysvaltoihin, mikäli pakotteista ei peräännytä.

Kansainvälisen politiikan emeritus professorin Raimo Väyrysen mukaan Pohjois-Korean voimakas reagointi on huolestuttavaa, mutta Yhdysvalloissa tuskin täristään isku-uhkauksen takia.  

- Aikaisemmin pakotepäätöksiin ei ole reagoitu yhtä kovasti, mutta isku olisi kuitenkin yllätys. Pohjois-Korea on tehnyt kolme onnistunutta ydinkoetta, mutta ydinaseiden kehittäminen on pahasti kesken, Väyrynen toteaa Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.  

Yhdysvaltojen ydinasekapasiteetti on myös niin paljon massiivisempi kuin Pohjois-Korean, että voimasuhteista ei jää pienintäkään epäselvyyttä, Väyrynen muistuttaa.

Raimo Väyrysen mukaan viimeaikaiset tiedot Pohjois-Koreasta antavat pikemminkin ymmärtää, että nuoren hallitsijan Kim Jong-unin valta on paljon rajallisempi, kuin mitä on uskottu. Oikeasti maata johtavat kenraalit ja muu sotilashenkilöstö.

- Kim Jong-unin uudenlainen johtamistapa, kuten vaimon tuominen julkisuuteen, on pintavaahtoa. Kyllä tämä on nähtävä sotilasvaltaan siirtymisenä tai sen syvenemisenä.

Pohjois-Korea ei ole myöskään yhtä eristetty kuin ennen.

- Samaan aikaan, kun valtaa keskitetään, se on liukenemassa pois poliittiselta johdolta. Harmaa talous on saavuttanut aikaisempaa suuremmat mittasuhteet  ja raja Kiinaan vuotaa. Rajakaupan avulla valikoitu keskiluokka on saanut nykyaikaiset elektroniset välineet. Pohjois-Korean kaatuminen on siis lähempänä kuin se koskaan on ollut, Väyrynen sanoo.