1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pentutehtaan koira Mimosa kuoli

Pentutehdaskäräjistä tunnetuksi tullut rovaniemeläinen Mimosa-koira on kuollut. Koiran omistajan Tanja Karhusen mukaan koira jouduttiin lopettamaan torstaina rakenteellisen munuaisvian vuoksi. Novascotiannoutajanarttu ei ehtinyt täyttää kolmea vuotta.

Kotimaan uutiset
Koiranpentu
Mimosa-pentuTanja Karhunen

Tanja Karhunen vei torstaina koiransa Rovaniemellä eläinlääkärille, sillä koira oli oksennellut pari päivää. Karhunen arveli, että syynä olivat roskat, joita koira oli syönyt. Eläinlääkäri nukutti ja avasi koiran vatsan.

- Silloin selvisi, että koiran munuaiset olivat ihan finaalissa, Karhunen kertoo.

Toinen munuaisista oli surkastunut ja toinen kystien peittämä. Eläinlääkäri sanoi Karhuselle, että lähtökohdat huomioon ottaen koiralla ei ollut suuria mahdollisuuksia jäädä henkiin. Omistaja ja eläinlääkäri päätyivät lopettamaan koiran.

Karhusen mukaan eläinlääkäri pitää mahdollisena, että munuaisvika johtui koiran huonoista ensimmäisistä elinviikoista pentutehtaassa.

Painoi vain kilon

Karhunen osti huonokuntoisen koiranpennun euralaiselta kasvattajalta kevällä 2010. Eläinlääkärin tarkastuksessa selvisi, että koira ja samaan aikaan ostettu toinen pentu olivat aliravittuja ja niillä oli virusperäinen tartunta. Toinen pennuista kuoli mutta Karhusen Mimosaksi nimetty pentu jäi henkiin.

Tanja Karhunen teki toisen rovaniemeläisen koiranostajan kanssa kasvattajasta rikosilmoituksen. Pentutehtailijapariskunta sai 45 päivän ehdollisen vankeustuomion ja sakkoja eläinsuojelurikoksesta ja petoksesta. Korvauksia he joutuivat maksamaan noin 7 000 euroa.

Reipas ja iloinen

Mimosa-pentu jäi huonosta kunnostaan huolimatta henkiin ja Tanja Karhunen ehti kokea koiransa kanssa monia onnen hetkiä.

- Luonne kompensoi Mimosan muita puutteita. Se oli iloinen ja reipas tokossa (tottelevaisuuskoulutuksessa), Karhunen kertoo.

Koira ei koskaan kasvanut normaalin novascotiannoutajan kokoiseksi vaan jäi niin sanotusti kääpiökasvuiseksi. Fyysisesti se voi pentuajan jälkeen hyvin lukuunottamatta yhtä aivokalvontulehdusta, Karhunen kertoo.

Mimosa oli Karhusen ainoa koira.

- Opettelen nyt elämään koiratonta elämää.

Karhunen kiittää tiedotusvälineitä siitä, että koirien pentutehtailua on pidetty esillä. Mimosan tapauksessa hyvältä vaikuttanut elämän alku johti surulliseen loppuun.

Lue seuraavaksi