1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

The Last Stand haluaisi olla toimintakomedia

Seitsemän vuotta politiikan pyörteissä viihtynyt Iso A, eli Arnold Schwarzenegger palaa tänään takaisin valkokankaille. Vuodet politiikan parissa eivät ole ainakaan opettaneet Schwarzeneggerille näyttelijänkykyjä. Hän on tässä uutuudessaan tasan yhtä puiseva näyttelijä kuin aina ennenkin.

kulttuuri
Arnold Schwartzenegger The Last Stand -elokuvassa.
Nordisk Film
Tähtiä.

”Taitaa tulla hiljainen viikonloppu”, toteaa pienessä Meksikon rajalla sijaitsevassa kaupungissa työskentelevä, eläkeikää lähentelevä seriffi Owens (Arnold Schwarzenegger)ja laittaa lukulasit silmilleen. Samaan aikaan suuren meksikolaisen huumekartellin väkivaltaisuudestaan tunnettu johtaja pakenee FBI:n kynsistä. Inha rikollinen nappaa alleen maailman nopeimman auton ja lähtee hurjastelemaan kohti kotikontuja. Reitti kulkee tietenkin kohti Owensin valvomaa kaupunkia. Kun kaikki muu pettää, täytyy velvollisuudentuntoisen Owensin, yhdessä kokemattomien apulaistensa kanssa yrittää pysäyttää huumepomo ennen kuin tämä ehtii ylittää Meksikon rajan.

Vaikka The Last Standia mainostetaan Ison A:n paluuelokuvana, ei elokuva kuitenkaan pyöri hänen ympärillään. Hänen sijaansa elokuvan keskeisiä henkilöitä ovat Forest Whittakerin esittämä FBI:n etsivä ja halki maiden ja mantujen tuolla erikoistakin erikoisemmalla autollaan ajeleva ilkiö (Eduardo Noriega). Schwarzenegger pääsee elokuvassa todella vauhtiin vasta sen viimeisen puolen tunnin aikana, jonka kuluessa hän sitten hoitaa homman kotiin, omaan eleettömään tyyliinsä.

Kolmen viikon takaisen Bruce Willis uutuuden A Good Day to Die Hard tavoin, on tämänkin elokuvan dialogiin ujutettu tukku repliikkejä, joissa pääosanesittäjä saa voivotella vanhuuttaan ja kitiseviä niveliään. Osoittaen sitten tietenkin lopulta olevansa jos ei nyt elämänsä kunnossa, niin ainakin parempi, nokkelampi ja voimakkaampi kuin tarinan ilkiöt.

The Last Stand haluaisi olla jonkinasteinen toimintakomedia. Toimintaa siitä kyllä löytyy. Autolla hurjastellaan, ihmisiä ammutaan ja asioita räjäytellään. Koomisuutta tarinassa sen sijaan on kutakuinkin yhden hassunhauskaa kypärää päässään pitävän henkilön verran.

Elokuvan on ohjannut, aasialaisen elokuvan ystävien parissa jonkinasteista mainetta nauttiva Ji-Woon Kim. Meillä tämän etelä-korealaisen ohjaajan elokuvista on festivaaleilla nähty ainakin länkkäriparodia The Good, The Bad and The Weird, jota on kehuttu komean näköiseksi. _The Last Standin _kohdalla ei visuaalisuudesta juuri kannata puhua. Elokuvassa on muutama näyttävästi toteutettu jakso, mutta kokonaisuutena tämä on kyllä sellaista peruskauraa, että ilman suurnimistä pääosan esittäjäänsä, se olisi mitä todennäköisimmin päätynyt suoraan DVD -levitykseen.

Mitä tulee itse Isoon A:han, niin hänet tullaan seuraavien vuosien aikana näillä näkymin näkemään ainakin kuudessa uudessa elokuvassa. Suunniteltujen elokuvien joukkoon kuuluu myös Schwarzeneggerin tunnetuimman roolihahmon, Terminaattorin viides tuleminen.

Lue seuraavaksi