Särkynyt on parhaimmillaan sympaattinen

11-vuotias Skunk asuu yhdessä isonveljensä, isänsä ja lapsia hoitavan au-pairin kanssa, keskiluokkaisessa, Lontoolaisessa lähiössä. Eräänä päivänä Skunk näkee, kuinka samalla kadunpätkällä asustava yksinhuoltajaisä hyökkää naapurissa asuvan, henkisesti jälkeenjääneen nuorukaisen kimppuun.

Eloise Laurence on Särkynyt-elokuvan Skunk ja Tim Roth tämän isä. Kuva: Nick Wall

Syynä hyökkäykseen on miehen villin tyttären väite, että poika olisi raiskannut hänet. Huolimatta siitä, että väittämä osoittautuu valheeksi, ovat sen seuraukset suuret ja se muuttaa lopulta kaikkien asianosaisten elämän.

Tässä perienglantilaista sosiaalista realismia edustavassa elokuvassa, seurataan kolmen erilaisen lähiöperheen toisiinsa kietoutuvia kohtaloita. Kaiken keskellä on aikuisuuden kynnyksellä oleva Skunk, jonka silmin tapahtumia lähinnä seurataan.

Elokuvan tapahtumat ja teemat ovat moninaiset. Mukana on niin lähiöahdistusta, kunkin perheen ollessa onneton omalla tavallaan. On nuorta rakkautta, Skunkin ihastuessa ikäiseensä poikaan. On Skunkia ja tämän veljeä hoitavan au-pairin ja Skunkin nuoren opettajan välinen suhde, johon myös Skunkin isä sotkeutuu. On naapurin tyttöjen esiintuomia teiniongelmia. On Skunkin kasvu aikuisuuteen ja… Näitä erilaisia teemoja ja tarinan tynkiä elokuvassa on hiukan liiaksikin asti, ja osa niistä jää väistämättä luonnosasteelle. Aihelmien moninaisuuden myötä elokuvan tunnelmat vaihtelevat suuresta tragediasta, arkiseen komediaan.

Elokuvan ensikertalaisohjaaja, teatterissa kannuksensa hankkinut Rufus Norris, pitää tarinan moninaiset langat suhteellisen hyvin käsissään. Parhaimmillaan Särkynyt onkin sympaattinen, jos ei nyt kuitenkaan poikkeuksellinen, lajityyppinsä edustaja. Kokonaisuutta vaivaa pienoinen temaattinen ähky ja elokuva äityy loppuaan kohden aavion teennäisen, melodramaattisille urille.

Elokuvan näyttelijät ovat järjestään erinomaisia. Erityisesti huomio kiinnittyy Skunkia esittävään Eloise Laurenceen, josta tullaan varmasti kuulemaan vielä paljon. Muita mukana olijoita ovat muun muassa aina väkevää työtä tekevä Tim Roth ja meillä viimeksi Yön ritarin paluussa nähty monipuolinen Cillian Murphy.