1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kerron sinulle kaiken on tummasävyinen ja mutkikas rakkaustarina

Simo Halisen toinen pitkä näytelmäelokuva Kerron sinulle kaiken on pieni, suuri tarina rakkaudesta ja ihmissuhteista. Rakkautta, ymmärrystä ja hyväksyntää, sitähän me kaikki elämältä haluamme. Kaiken tuon tarpeessa on myös elokuvan päähenkilö, joka koettaa selvittää paitsi oman päänsä niin myös löytää pois ihmisten ennakkoluulojen sokkelosta.

kulttuuri
Leea Klemola Kerron sinulle kaiken -elokuvassa.
Kerron sinulle kaiken -elokuvan naispääosassa on Leea Klemola, joka tekee vahvan roolin identiteettiään ja paikkaansa maailmassa etsivänä Maaritina.Hena Blomberg
Tähtiä.

Kerron sinulle kaikenon kertomus Maaritista ja ihmisistä hänen lähellään. Maarit elää elämänsä suurinta murroskautta, hän on juuri vaihtanut sukupuolensa miehestä naiseksi. Taakse ovat jääneet vanha elämä, vaimo ja tytär ja edessä aukeaa pelottava tulevaisuus. Maarit tuntee tehneensä oikean ratkaisun, mutta mitenkä siihen suhtautuvat niin hänen läheisensä kuin elämään mahdollisesti astuvat uudet ihmiset. Kun kohtalo sitten heittää Maaritin tielle Samin, näyttää kaikki yhtäkkiä olevan mahdollista.

Suuria tapahtumia ja näyttäviä juonenkäänteitä elokuva ei tarjoa. Maaritin suuri salaisuus paljastetaan katsojalle heti alussa ja elokuvassa kuvataan ja pohditaan tuon valinnan seurauksia. Samalla kyseessä on myös tummasävyinen, jo lähtökohdiltaan tavallista mutkikkaampi rakkaustarina.

Tarinallisesti Kerron sinulle kaiken suhtautuu teemoihinsa -rakkauden, sallivuuden ja ymmärrykseen kaipuuseen - neutraalin puolueettomasti. Sukupuolisuudella ei mitenkään mässäillä, eikä päähenkilön transsukupuolisuutta tuoda mitenkään korostetusti esille. Hyvin kirjoitettu, mutta jotenkin kirjalliseksi ja akateemisen oloiseksi jäävä Kerron sinulle kaiken etenee ilman sen suurempia yllätyksiä tai rosoja ja loppuratkaisukin on soveliaan positiivinen, mutta kaiken lopulta auki jättävä.

Elokuvan suuri voima ovat sen pääosissa nähtävät näyttelijät. Naispääosassa Leea Klemola, joka tekee todella vahvan roolin identiteettiään ja paikkaansa maailmassa etsivänä Maaritina. Maaritin poikaystävää Samia esittää Peter Franzén, jonka eleetön suoritus on yksi hänen valkokangasuransa parhaista.

Lue seuraavaksi