Tutkijat: Pakotteilla ei juuri vaikutusta Pohjois-Koreaan

Kiinan sitoutuminen joutuu nyt todelliseen testiin, analyytikko arvelee.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un vieraili sotilastukikohdassa torstaina. Kuva on Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston KCNA:n julkaisema. Kuva: KCNA / AFP / Lehtikuva

Tutkijat epäilevät, etteivät YK:n turvallisuusneuvoston määräämät pakotteet pure Pohjois-Korean Pjongjangiin. Pakotteet ovat seurausta helmikuussa tehdystä ydinkokeesta.

Turvallisuusneuvosto päätti eilen torstaina tiukentaa muun muassa Pohjois-Korean rahansiirroille asetettuja rajoituksia. Lisäksi neuvosto päätti panna kuriin maan yritykset kuljettaa kiellettyä lastia ja tiukentaa ylellisyystuotteiden vientirajoituksia.

Yhdysvaltain suurlähettiläs Susan Rice uskoo, että pakotteet purevat Pohjois-Korean toimiin. Analyytikot ovat kuitenkin epäilevällä kannalla.

- Peking on avaintoimija pankki- ja kuljetusasioissa. Jos kiinalaiset päättävät toimeenpanna pakotteet jyrkästi, voi se häiritä Pohjois-Korean toimia. Aiemman käytöksen perusteella tämä on kuitenkin epätodennäköisestä, valitettavasti, Pohjois-Koreaan erikoistunut tutkija Marcus Noland sanoo.

Kiinaa on usein kritisoitu siitä, ettei se halua sitoutua olemassa olevien pakotteiden toteuttamiseen ja että se suojelee Pjongjangia uusilta pakotteilta. Kiina oli kuitenkin osallisena YK:n viimeisimmässä päätöksessä.

- Olemme oppineet odottamaan Kiinalta niin vähän, että kun se osoittaa vähänkin kovuutta, se on kiinnostavaa, analyytikko Victor Cha sanoo.

- Kiinan sitoutuminen joutuu nyt todelliseen testiin. Toteuttaako Kiina pakotteet voimalla, eikä vain allekirjoita niitä?

Pakotteista ärsyyntynyt Pohjois-Korea toteutti uhkauksensa ja perui Etelä-Korean kanssa 90-luvulla solmimansa hyökkäämättömyyssopimuksen perjantaina aamuyöllä Suomen aikaa. Lisäksi Pohjois-Korea katkaisi maiden välisen kuuman linjan.

Pohjois-Korean ulkoministeriön edustaja varoitti torstaina, että maa saattaa tehdä "ennaltaehkäisevän ydiniskun" Yhdysvaltoihin pakotteiden vuoksi.