Tampere valittiin vuoden pyöräilykunnaksi

Pyöräily on lisääntynyt Tampereella noin 50 prosenttia viime vuosien aikana. Suomi Pyöräilee -kampanja kiittelee parantuneita pyöräilyolosuhteita.

Kuva: Mihalis Koulompis / Yle

Suomi Pyöräilee -yhteistyövaliokunta on valinnut Tampereen vuoden 2013 pyöräilykunnaksi. Kaupungissa ovat pyöräilyolosuhteet kehittyneet voimakkaasti viimeisen parin vuoden aikana, perusteluissa todetaan.

Tunnustus luovutettiin Tampereen kaupungin edustajille Suomi Pyöräilee -tietoiskussa Helsingissä perjantaina.

Pyöräily lisääntynyt ja väylät parantuneet

Kaupungin laskelmien mukaan Tampereen pyöräilymäärät ovat lisääntyneet noin 50 prosenttia viimeisen 12 vuoden aikana. Pyöräilyä seurataan kymmenien eri puolilla kaupunkia sijaitsevien laskentapisteiden avulla.

Juuri valmistuneen liikennetutkimuksen mukaan pyöräilyn osuus kulkumuotona on kasvanut Tampereella puolitoistakertaiseksi vuosina 2005-2012.

Uudessa pormestariohjelmassakin korostetaan, että liikennejärjestelmän kehittämisessä suositaan kävelyä ja pyöräilyä. Poliittinen tahto näkyy myös resursseissa.

Tampereen kaupunki on käyttänyt vuositasolla 3-5 miljoonaa euroa pyöräilyväylien rakentamiseen ja ylläpitoon. Tänä vuonna rahaa on varattu noin 3 miljoonaa euroa.

Palkitsemistiedotteessa kerrotaan lisäksi, että keskustan pyöräpysäköinnin kehittäminen on aloitettu mm. muuttamalla autojen pysäköintiruutuja pyöräparkeiksi. Uudet pyörätelineet ja julkinen pyöräpumppu ilmestyivät keskustaan viime vuonna.

Suomi Pyöräilee -yhteistyövaliokunta on vuodesta 1991 alkaen myöntänyt Vuoden pyöräilykunta -tunnustuksen esimerkillisestä työstä pyöräilyn edistämiseksi ja sen turvallisuuden parantamiseksi.  Pirkanmaalle valita on kohdistunut aiemminkin: vuonna 1996 Valkeakoski ja vuonna 2006 Kangasala.