Naisvangit naistenpäivänä näyttämöllä - kulttuurilla kuntouttava voima

Vanajan vankilan naisvangit saavat Lasarus-näytelmästä rohkeutta ja itsevarmuutta tulevaa siviilielämää varten. Vankilan naisten kirjoittaman tarinan merkittävässä osassa ovat ihmisten mukanaan kantamat toiveet ja taakat.

kulttuuri
Vanajan naisvangit näyttelevät Lasarus näytelmässä
Timo Leponiemi

Vanajan vankilan naisvankien näytelmä arjen ihmisistä - ja ihmeistä - saa ensi-iltansa Riihimäen Teatterissa (siirryt toiseen palveluun) naistenpäivänä. Vankilan, teatterin ja Taittuu ry (siirryt toiseen palveluun):n toteuttama Lasarus kertoo myös ihmisten välisistä valtasuhteista. Näytelmässä Lassea esittävä naisvanki korostaa näytelmän ja näyttelemisen tuomaa itsevarmuuden ja rohkeuden kohentumista.

- Sain todella paljon voimavaroja tulevaan. En olisi ennen uskonut, että pystyn näyttelemään lavalla. Voisin kyllä jatkaa näyttelijänäkin. Tässä murtaa omia ajatuksia, sanoo Lassen roolin näyttelevä vanki.

Lasarus-näytelmän Kafa toivoo, että hankkeelle löytyisi rahoitus myös jatkossa.

- Tämä antaa paljon vankien tulevaisuuteen ja vapautumiselle, siviilielämään. Vien vapauteen itsevarmemman ja iloisemman ja toisten kanssa toimeentulevamman ihmisen, Kafa iloitsee.

Kulttuuri edellä kohti kuntoutumista

Lasarus-näytelmä kertoo syrjäytyneistä nuorista ja on vankien omaa tekstiä.

- Mehän ollaan täällä syrjäytyneitä yhteiskunnasta. Kyllä tällainen antaa itsevarmuutta ja uskallusta puolustaa omia oikeuksia. Ja sain juuri sellaisen roolin kuin halusin, Kafa myöntää.

Tuottaja Neea Kilkin mielestä näytelmän naisvangit ovat olleet projektissa uskomattoman hyviä. Esityksen on ohjannut ja dramatisoinut Hannele Martikainen.

Lasarusta esitetään Riihimäen Teatterissa neljä kertaa. Vastaavanlaisia vankien tuottamia näytelmiä valmistellaan myös Ojoisten vankilan miesten ja Turun vankilan naisten toimesta. Taittuu ry:n tarkoitus on tehdä korkeatasoista kulttuuria, vankien kuntoutus seuraa vanavedessä.