1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kosketuksessa on voimaa

Satuhieronnassa lapsi oppii kosketuksen merkityksen. Kosketus yltää pidemmälle kuin sanat, pohtii satuhierontaa varhaiskasvattajille kouluttava Sanna Tuovinen.

terveys
Lapsi satuhieroo toista lasta.
Yle

Joskus pieni hipaisukin voi olla sanoja vahvempi.

Lapsille annettavassa satuhieronnassa tahdotaan antaa myönteisen kosketuksen kokemuksia. Sen kautta saadaan paremmin yhteys ihmisen tunnepuoleen, sanoo satuhieronnan valmennuksen kehittäjä Sanna Tuovinen.

- Kosketus on yhteyden luomista ja jakamista, jopa pidemmälle kuin sanat riittävät.

Kosketus voi olla esimerkiksi lohduttava, rohkaiseva, rauhoittava. Toisaalta kosketuksella voidaan tehdä myös väkivaltaa toiselle ihmiselle.

Sanna Tuovisen mukaan ihminen aistii herkästi sen, mikä on kosketuksen tarkoitusperä.

Suomalaisessa kulttuurista löytyy yksi perinteinen tapa koskettaa vierastakin ihmistä, kättely.

- Suomessakin kosketuksesta alkaa tulla tavallisempi juttu, mutta kättely on ollut meille luontaista aina. Pystymme yllättävänkin paljon aistimaan toisesta pienenkin kosketuksen kautta.

Tarina kertoen ja koskettaen

Kosketus on yhteyden luomista ja jakamista, jopa pidemmälle kuin sanat riittävät.

Sanna Tuovinen

Oululainen Sanna Tuovinen kiertää ympäri Suomea kouluttamassa ihmisiä satuhieronnan saralla. Usein koulutus alkaa siitä, että koulutettavien kanssa muistellaan omia kokemuksia lapsuudesta.

- Mietimme sitä, mitä kosketus on ollut kenenkin elämässä ja mitä se on merkinnyt. Silloin usein huomataan, miten merkityksellisiä pienet asiat ovat ja kuinka paljon ne voivat antaa meille voimaa.

Satuhieronnassa saadaan Tuovisen mukaan yhdistettyä kosketus ja tarina. Samalla puretaan kosketetuksi tulemisen esteitä.

- Se on mielikuvien, tarinoiden yhdistämistä kosketukseen ja kevyeen hierontaan. Samaa tarinaa kerrotaan sekä puheen että kosketuksen kautta. Selkä on loistava paikka antaa satuhierontaa, siihen on hyvä kuvittaa tarinoita.

Kohti rentoutta ja rauhoittumista

Satuhieronnassa käytettyjä tarinoita kehitetään tarpeen mukaan. Sanna Tuovinen puhuu voimaannuttavista tarinoista, joita voidaan käyttää tiettyihin tilanteisiin.

- Se voi olla joku elämässä koettu muutostilanne tai vaikkapa johonkin pelkoon liittyvä asia. Sadun kautta tuodaan viestiä ja rohkaisua siihen tilanteeseen. Esimerkiksi uusia tilanteita pelänneelle lapselle tehtiin Taikapuu-niminen satu, jossa on viesti vahvistumisesta ja perusturvallisuudesta.

Satuhieronnasta on löydetty keino rauhoittumiseen myös vilkkaammille lapsille ja samalla ymmärrys kosketuksen merkityksestä kasvaa.

Aggressiivisille lapsille satuhieronnassa syntyy käsitys kosketuksen merkityksestä. Jos pienikin kosketus tuntuu, miltä tuntuukaan kovakourainen käsittely.

- Yhtenä tehtävänä on saada aikaan myös rentoutumisen ja rauhoittumisen hetkiä. Usein häiritsevä käyttäytyminen voi olla viesti huomiontarpeesta ja satuhieronnassa kosketus ja yksilöllinen huomiointi tulee täytetyksi, Sanna Tuovinen sanoo.

Lue seuraavaksi