1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Myös koiran nivelet voidaan hoitaa proteesilla

Nivelkivuista kärsivää koiraa ei aina tarvitse laittaa ikiuneen, vaan apua voi hakea proteesileikkauksesta – jos lompakko kestää. Leikkaus maksaa muutaman tonnin. Koirien nivelvaivoja on lisännyt rotujen liikajalostus.

Kuva: YLE/ Kia-Frega Prepula

Lonkkavaivat eivät ole ainoastaan ikäihmisten vaiva. Myös koirilla todetaan yhä enemmän lonkkavaivoja. Oulun Eläinklinikan eläinlääkäri Ilkka Lakovaaran mukaan leikkaukseen päädytään jos lääkkeistä ei ole apua.

Koirien liikajalostus on osaltaan johtanut lonkkavikojen yleistymiseen. Lonkkavikaisuus on periytyvä haitta, johon Lakovaaran mukaan on herätty.

- Kennelliitto osaltaan pyrkii poissulkemaan jalostuksesta huonolonkkaisia koiria, Lakovaara sanoo.

"Lokkavaivaisia koiria on runsaasti"

Oulun Eläinklinikalle kulkee lonkkavikaisia koiria viikottain. Niitä tutkitaan Lakovaaran mukaan paljon.

- Yleisiä rotuja ovat muun muassa rottweileri, saksanpaimenkoira ja labradorinnoutaja. Jättikoirista muun muassa leonberginkoira, Lakovaara listaa.

Yleisiä rotuja ovat muun muassa rottweileri, saksanpaimenkoira ja labradorinnoutaja. Jättikoirista muun muassa leonberginkoira.

Ilkka Lakovaara

Laumaeläimenä koira pyrkii olemaan näyttämättä kipua. Laumassa heikommat yksilöt suljetaan helposti lauman ulkopuolelle. Kivut ilmenevät useimmiten koiran liikkumista seuraamalla.

- Levon jälkeen koiralla on vaikeampaa lähteä  aamulla liikkeelle. Kun koira kävelee, se voi näyttää siltä, kuin koiralla olisi kakat housuissa. Usein myös riehakkaan päivän jälkeen on vaikeampi päivä, Lakovaara kertoo.

Nivelvaivoja voi epäillä, mikäli koiralla on ongelmia autoon nousussa tai portaissa. Koira voi myös ulvahtaa, mikäli jalkaa ojentaa taakse.

Myös fysioterapiaa ja hierontaa

Lonkkaproteesileikkauksia suoritetaan enimmäkseen yli 20-kiloisille koirille. Myös pienemmille roduille on kehitetty ja kehitellään koko ajan proteeseja. Pienemmillä koirilla koko tosin antaa muita vaihtoehtoja leikkaukselle.

Leikkauksien hoitovaste on hyvä.

- Palautuminen riippuu yksilöstä, mutta koira voi jo kuuden viikon jälkeen juosta hakemaan palloa.

Nivelvaivoja voi lievittää lääkkeiden lisäksi myös fysioterapialla ja hieronnalla.

- On tärkeää pitää koira lihaksisto hyvässä kunnossa. Maltillinen liikunta on hyväksi, esimerkiksi uiminen tekee hyvää. On kuitenkin muistettava, että liikunnan lisääminen voi lisätä kipuja vaikeimmissa tapauksissa, Lakovaara muistuttaa.

Pari tonnia lemmikin proteesiin

Oulussa leikkaukset liikkuvat reilusta 2000 eurosta ylöspäin. Lakovaara myöntää hinnan mietityttävän useita asiakkaita. Toisaalta jos vaihtoehtona on koiran loppuelämän kestävä kipulääkitys, voi leikkaus itsessään maksaa itsensä takaisin koiran lääkkeettöminä vuosina.

Mikäli vakuutus on kunnossa, voi leikkaukseen saada korvauksia vakuutusyhtiöltä. If:n omaisuusvakuutusten asiantuntija Sanna Ketolan mukaan korvauksia saa, mikäli vaiva on todettu vakuutuksen voimassaoloaikana.

- Ennen vakuutuksen ottamista todetut vaivat ovat rajoitteita, mutta yleensä lonkkavaivoja todetaan vuoden, parin ikäisillä, joilla vakuutus on yleensä voimassa.

Anna-Mari Kilpijärvi / Yle Oulu