Tervetuloa nupopäiden sukuun, Kätkä

Jokainen vasikka on juhlan arvoinen. Uusi suomenkarjan vasikka ansaitsee tuplajuhlat, sillä se on tärkeä lenkki uhanalaisen alkuperäisrodun säilymisen kannalta.

ilmiöt
Kahden vuorokauden ikäiselle sonnivasikalle maito maistuu.
Sari Selin / Yle

Kevät on lisääntymisen aikaa. Se on todistettu moneen kertaan myös Mikkelin Otavan koulutilan pihattonavetassa. Uusin tulokas Kätkä on erityisen tervetullut navettaklaaniin, sillä vasikka kuuluu harvinaiseen nupopäiden eli pohjoissuomenkarjan sukuun. Lapinlehmä Inari synnytti terveen sonnivasikan pari päivää sitten, ja kätilöinä ja hoitajina toimivat koulutilan karjanhoitajat.

Terhakka Kätkä on isoäitinsä tapaan väritykseltään vaalea. Vain kolmekymmentäkiloisen vasikan korvista ja silmäkulmista löytyy

Lapinlehmän sonnivasikka Kätkä ja karjanhoitaja Essi Turkki.
Nuori sonnivasikka saa rapsutuksia karjanhoitaja Essi Turkilta.Sari Selin / Yle

ripaus ruskeaa. Äiti Inari on sen sijaan tummapilkkuinen.

- Yleensä Suomen alkuperäisrotujen edustajat ovat luonteeltaan uteliaita, aktiivisia ja joskus omapäisiä. Sen ovat karjanhoitajat todistaneet moneen kertaan. Kätkän emon kanssa on ollut erimielisyyksiä lypsystä. Lapinlehmät eivät jää heikompien joukkoon isokokoisten seurassakaan, nauraa karjanhoitaja Essi Turkki.

Kätkä saa lisää kavereita keväällä

Otavan koulutila tekee oman osansa Suomen alkuperäisten nautarotujen perimän hyväksi. Jalostuksen tavoitteena onkarjan geneettisen monimuotoisuuden säilyttäminen, ja se vaatii lisää tietoa.

Lapinlehmät ovat älykkäitä, uteliaita ja omapäisiä.

Essi Turkki

Jalostuksen pääpainona on etsiä hyviä emolehmiä, jotka tuottavat edelleen hyviä sonneja. Pienikokoinen lapinlehmä on ollut uhanalainen rotu, ja hyvistä siitossonneista on viimeisten vuosikymmenten aikana ollut pulaa.

Nupopää Kätkän ristiäisiä pihattonavetassa juhlitaan työn merkeissä. Kolmen lapinlehmän lisäksi koulutilalla majailee kyyttöjä, holstein-friisiläisiä sekä ayrshirejä. Keväällä on odotettavissa lisää syntymäjuhlia, sillä kolme kyyttöä on pieniin päin. Kätkä saa myös vertaistaan seuraa, sillä Kätkän isoäiti poikii vielä ennen kesää.