Niiralan Maltsev, Lapijoen Lemieux, Joroisten Härkä – mistä näitä tulee?

Median hellimät jääkiekkoilijoiden lisänimet putkahtelevat kiekkopersoonien, toimittajien, huoltajien sekä kanssapelaajien suista ja osa jää elämään kollektiiviseen urheilukieleen.

urheilu
Tuomas Kiiskinen tuulettaa.
Tuomas Kiiskisen liikanimen keksijä Hannu Kapanen kertoo, miten Maltsev päätyi Niiralaan. Toimittajana on Karri Laihonen.

Mittavan uran sekä pelaajana että valmentajana tehnyt Hannu Kapanen näki aikoinaan taitavan väkkärän nimeltään Tuomas Kiiskinen KalPan B-junioreiden harjoituksissa.

- Ei tarvinnut kauan katsella, kun huomasin sellaisen vikkelän joka suuntaan liikkuvan taiturin. Rupesin miettimään, että hetkinen, ketäs pelimiestä tuo muistuttaakaan, ”Hannes” Kapanen muistelee.

Hän yhdisti taitavan Tuomas Kiiskisen neuvostoliittolaiseen jääkiekkoilijaan Aleksander Maltseviin, jota vastaan Kapanen oli pelannut maaotteluissa.

- Harhautukset, rytminmuutokset ja sivuttain liikkuminen olivat ihan yksi yhteen. Ajattelin, että siinähän se on: tulevaisuuden Maltsev. Aloin rankuttaa joka paikassa, että katsokaa nyt, hänhän on niin kuin Maltsev.

Paikallinen radio ja lehti tarttuivat Kapasen lanseeraamaan ”Niiralan Maltsev” -lisänimeen ja legenda oli syntynyt.

Kolmen metrin Koskinen

KalPan maalia vartioiva kolossaalinen Mikko Koskinen kantaa mukanaan myös kolossaalista lisänimeä Kolmen metrin Koskinen. Nimen lohkaisi entinen huippukiekkoilija Tero Lehterä Koskisen pelattua uransa ensimmäisen nollapelin SM-liigassa Jokereita vastaan kaudella 2007-08.

Kolmen metrin Koskinen alkaa olla aika väsynyt juttu.

Mikko Koskinen

- Joo kyllähän tuo tarina pitää paikkansa. Siitä se lisänimi tulee, Koskinen vahvistaa.

Monien lisänimillä varustettujen kanssapelaajien tapaan Koskinen ei lämpene omaansa.

- Täytyy sanoa, että kyllä tuo Kolmen metrin Koskinen on jo aika väsynyt juttu. Se on tönkkö ja liian pitkä. Esimerkiksi Niiralan Maltsev ja Joroisten Härkä ovat huomattavasti hienompia lempinimiä, maalivahti pohdiskelee.

Siim Liivik tarjosi nimikirjoitustaan

Maalivahtina Mikko Koskinen altistuu vastustajien härnäämiselle. Hänen mukaan Kolmen metrin Koskinen -lisänimestä ei kuitenkaan ole tullut vastustajilta sanomista.

- Ei vastustaja tuollaisiin henkilökohtaisiin lempinimiin kiinnitä huomiota. Yleensä se on sitä huutelua, että mahtaako tänään koppi tarttua.

Hauskimman hetken Koskiselle vastustajista on tarjonnut Helsingin IFK:n hyökkkääjä Siim Liivik.

- Liivik kävi kysymässä, että haluanko hänen nimikirjoituksensa, kun hän on tekemässä levyä, Koskinen naureskelee.

Lamppu parempi kuin Lapijoen Lemieux

KalPan miehistöön syksyllä liittynyt Petri Lammassaari tunnetaan ainakin kasvattajaseuransa Rauman Lukon fanikunnassa nimellä Lapijoen Lemieux. Nimi viittaa hänen kotikyläänsä Eurajoella sekä entiseen huippupelaajaan Mario Lemieuxiin.

Nimen takana on Lukon silloinen yhteyspäällikkö Rafael Eerola. Lammassaari suhtautuu Koskisen tavoin penseästi omaan lisänimeensä.

- No ei sitä täällä onneksi kukaan käytä eikä oikein muuallakaan enää. Mennään ihan tuolla ”Lampulla” vaan, Lammassaari ohjeistaa.