Merivartioston valmius säilyy säästöistä huolimatta

Vallgrundin merivartiosto on sopeuttanut toimintaansa varallaolotuntien vähennyttyä. Varallolotunteja on tänä vuonna kolmannes vähemmän kuin aiemmin. Pelastusvalmius on hoidettu työaikojen järjestelyllä. Moottorikelkkaliikennettä on tänä talvena ollut vähemmän huonojen jääolosuhteiden vuoksi, pelastustehtävien määrä on kuitenkin vähintäänkin ennallaan.

Kotimaa
M/S Wasa Express matkaa kohti Uumajaa.
M/S Wasa Express matkaa kohti Uumajaa.Yle Juha Kemppainen

Vallgrundin merivartioaseman vahvuus on tällä hetkellä 20 henkilöä. Heistä yhdessä työvuorossa on 4-6 henkilöä. Rajavartiolaitoksessa on alkanut sopeuttamisohjelma. Vallgrundin merivartioasemalla se tarkoittaa sitä, että vuonna 2017 asemalla työskentelee 6 ihmistä nykyistä vähemmän.

Säästöjä hiotaan toimintaan. Tälle vuodelle on vähennetty varallaolotunteja. Käytännössä työaika peittää suuremman osan vuorokaudesta. Työvuorojärjestelyt eivät vaikuta pelastustehtävien hoitoon.

-Me olemme järjestäneet työajat uuteen malliin. Aloitamme vähän aikaisemmin ja seuraava porukka tulee työvuoroon vähän myöhemmin ja tekee duunia myöhempään. Pyrimme siihen, että valmius pysyisi samalla tasolla kuin ennenkin, sanoo Vallgrundin merivartioaseman varapäällikkö, yliluutnantti Robert Möller.

Valmius on ollut tarpeen tänäkin talvena. Jääolosuhteet ovat tänä talvena olleet poikkeuksellisen huonot. Meri jäätyi varhain ja sai heti lumipeitteen päälleen. Paksua jäätä ei ole päässyt muodostumaan. Jäällä onkin ollut vähemmän liikettä.

-Varsinaisesti ei vakavia pelastustehtäviä ole ollut, mutta esimerkiksi viime viikonloppuna kolme eri tapahtumaa kolmessa eri paikassa. Huonot jääolosuhteet ovat rauhoittaneet maastoliikennettä, kelkkailijoita on hyvin vähän päässyt tulemaan mantereelta saaristoon. Pelastustehtäviä ei varsinaisesti ole ollut vähemmän kuin aikaisempina vuosina, liikennemääriin nähden ehkä enemmänkin, kertoo Vallgrundin merivartioaseman varapäällikkö Robert Möller.