1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen naisministereille abayat virkamatkoilla Saudi-Arabiaan

Suomen valtio hankkii suomalaisille naisministereille ja virkanaisille musliminaisten käyttämät peittävät asut, koska sillä halutaan kunnioittaa vastapuolta.

Suomi on tiivistämässä yhteyksiään Saudi-Arabiaan. Suomen ja Saudi-Arabian kulttuurierot ovat suuret ja niihin törmäävät erityisesti sinne matkustavat naiset. Suomen valtio hankkiikin suomalaisille naisministereille ja virkanaisille musliminaisten käyttämät peittävät asut, abayat.

Asu jättää näkyviin kasvot, kämmenet ja jalkaterät.  Ulkoministeriön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksikön päällikkö Helena Tuuri sanoo, että abayat hankitaan, koska sillä halutaan kunnioittaa vastapuolta. Hänen mukaansa suomalaisnaiset eivät käytä abayaa kaikkialla vaan katsovat käytön tilanteen mukaan.

- Normaali abaya on kaulasta nikkoihin ylettyvä kaapu, jossa on pitkät hihat. Se on väljä ja laitetaan normaalivaatteiden päälle, sanoo Tuuri Yle Radio Suomen Ajantasassa.

Tuurin mukaan Saudi-Arabiassa on käytäntönä, että musliminaiset peittävät päänsä. Hän sanoo, että myös länsimaalaisilla naisilla olisi hyvä olla huivi päässä esimerkiksi julkisilla paikoilla. Välttämätöntä se ei ole.

- Huivi on hyvä olla mukana siltä varalta, jos sitä sattuu tarvitsemaan. Jos uskonnollinen poliisi tulee siitä vaikka huomauttamaan, että se olisi hyvä laittaa päähän.

Tuuri sanoo, että Saudi-Arabia ei ole pyytänyt suomalaisia virkanaisia käyttämään vierailuillaan musliminaisten abayaa. Hänen mukaansa muut pohjoismaalaiset virkanaiset noudattavat suomalaisten kanssa samaa käytäntöä.