Taiteilijakylä Aska kerää luovia ihmisiä

Pienestä Askan kylästä on kehittynyt oikea luovien ihmisten kylä vuosien myötä. Ensimmäiset kuvataiteilijat muuttivat kylään nelisenkymmentä vuotta sitten, ja nykyään kylässä asuu hyvin monenlaisia taiteilijoita ja käsityöläisiä.

kulttuuri
Helena Junttila piirtää
Jyri Tynkkynen / Yle

Aska on noin 60 savun kokoinen kylä Sodankylässä. Korkeiden lumivallien takana asuu yhä suurempi joukko luovien alojen taitajia. Helena Junttila on yksi ensimmäisistä taiteilijoista, joka muutti kylään 1970-luvulla.

- Täällä on hyvin monenlaisia luovan alan ihmisiä, että on muusikkoa, pelin kehittäjiä ja teatterialan ihmisiä. Askalaisia on ollut myös useaan otteeseen elokuvissakin, avustajina ja näyttelijöinä.

Helena ei innostu ajatuksesta, että Askaan alettaisiin rakentaa majoituskapasiteettia, varsinkin kun lähellä on useampikin matkailukeskus. Askaan haaveillaan kuitenkin taiteilija-residenssiä, joka tukisi myös kylän omien taiteilijoiden työtä.

- Silloin tulis aina joku tietty taiteilija tai vaikka parikin asumaan ja työskentelemään tänne. Semmonen on vieläkin ihan mahdollista täällä, mahdollisesti, mutta sekin liittyy minun omaan työhöni. Se ei olis minulle mikään rahanansaitsemiskeino.

"Hieno työtila ja avaruus"

Yksi viimeisimmistä muuttajista on kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Kaija Kiuru, jolla oli useampiakin hyviä syitä tulla asumaan Askan vanhaan kouluun.

- No ensinnäkin tietysti tämä hieno työtila, avaruus täällä. Sitten mulla on juuret täällä Sodankylässä, ei Askan kylässä mutta Sodankylässä kuitenkin. Ja tietysti tämä luonto.

Askaan on syntynyt luovien ihmisten yhteisö muun muassa sen vuoksi, että kylä on hyvien kulkuyhteyksien varrella ja lähellä Sodankylää sekä useita matkailukeskuksia. Mutta siihen on tarvittu myös pitkäjänteistä työtä.

- Ainahan tarvitaan tämmöstä, joka kokoaa sitä porukkaa yhteen. Kyllä mie luulen, että kädentaitajia on hyvin monessa kylässä, mutta sitten tarvitaan se henkilö, joka saa sen porukan kasaan ja synnyttää siitä tämmöstä tavoitteellisempaa toimintaa.