Hyppää sisältöön

Kysely: Hallitus alamäessä, perussuomalaiset nousussa

Päähallituspuolueiden kannatus on laskenut Taloustutkimuksen Yle Uutisille tekemässä mielipidemittauksessa. Perussuomalaiset ovat hienoisessa nousussa, mutta muutokset mahtuvat virhemarginaaliin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suurin lasku helmi-maaliskuun mittauksessa osuu kokoomukselle, joka on pudonnut runsaan prosenttiyksikön edellisen kuun mittauksesta. Kannatus on nyt 20,8 prosenttia. Sosiaalidemokraatit ovat puolen prosenttiyksikön laskussa - kannatus on nyt 18,2 prosenttia.

Muiden suurten puolueiden kannatuksen laskusta ovat hyödyn ottaneet lähinnä perussuomalaiset: nousu tosin on vain neljä prosenttiyksikön kymmenystä 18,1 prosenttiin. Keskusta on kutakuinkin ennallaan 17,2 prosentin kannatuksella.

Vasemmistoliitto on hienoisessa nousussa: lisäystä kolme prosenttiyksikön kymmenystä  8,2 prosenttiin. Vihreiden kannatus on taas laskenut liki saman verran 8,7 prosenttiin. Myös RKP:n lukemissa on hienoista nousua - kannatus on nyt 4,3 prosenttia. Kristillisdemokraatit ovat 3,2 prosentissa.

PS nousussa kuluneen viikon aikana

Tutkimusjakson viimeisen viikon luvut poikkeavat selvästi koko jakson tuloksesta. Virhemarginaali on kuitenkin niin iso, ettei tulosta viimeisen viikon osalta voi pitää tarkkana. Suunta se antaa silti.

Viimeisen viikon lukujen mukaan sosiaalidemokraatit ovat tulleet aiempaa reippaammin alas, kun kannatus on vain 16,8 prosenttia. Perussuomalaiset sen sijaan ovat viikon kakkospuolue 20,2 prosentin kannatuksella. Myös keskustan tuki kasvoi kuluneen viikon aikaan.

Hallituspuolueista kokoomuksen kannatus oli hieman tutkimusjakson alkua korkeampi, tasan 21 prosenttia. Kristilliset olivat selvässä alamäessä ja vasemmisto ja RKP liki samoissa lukemissa. Vihreiden kannatus oli kuluneen viikon lukemien mukaan tasan 8 prosenttia.

Mielipidemittauksissa haastateltiin runsasta 3 900 äänioikeutettua, joista vajaa kolmannes kertoi puoluekantansa. Viimeiset kyselyt tehtiin torstaina 7. maaliskuuta. Koko kyselyn virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 1,3 prosenttiyksikköä.

Kuluneen viikon aikana kyselyyn vastasi 968 äänioikeutettua. Heistä noin kaksi kolmannesta kertoi puoluekantansa.