Tutkijat tulostivat kallon – apua tuhansille ihmisille

Yhdysvaltalaisen potilaan pääkallo oli vahingoittunut pahoin, ja lääkärit korvasivat peräti 75 prosenttia hänen kallostaan kolmiulotteisella tulosteella.

terveys
3D-tulostuksella luotu kalloimplantti.
3D-tulostuksella luotu kalloimplantti.Oxford Performance Materials

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat käyttäneet ensi kertaa hyödyksi kolmiulotteista tulostusta korvatakseen osan ihmisen pääkallosta. Oxford Performance Materials -yhtiön mukaan menetelmällä on Yhdysvaltain viranomaisten hyväksyntä, ja sitä on jo testattu ensimmäisellä potilaalla.

Yhdysvaltalaisen potilaan - jonka nimeä tai sukupuolta ei ole kerrottu - pääkallo oli vahingoittunut pahoin, ja lääkärit korvasivat peräti 75 prosenttia hänen kallostaan 3D-tulosteella. Luun korvikkeena käytetään polyeetteri-ketoni-ketonia (PEKK).

Ensin potilaan pää kuvattiin digitaalisesti, ja digitaalisen mallin pohjalta potilaalle tulostettiin uutta kalloa kerros kerrokselta.

Pelkästään Yhdysvalloissa on 300 - 500 potilasta, jotka voivat hyötyä uudesta tekniikasta joka kuukausi, tutkijat arvioivat. Mahdolliset potilaat kärsivät esimerkiksi onnettomuuksien aiheuttamista vaurioista tai syöpäkasvaimista.

Tutkijat toivovat nyt, että uutta teknikkaa voidaan jatkossa soveltaa ihmiskehon muissakin osissa.