Suuri lumivyöry Åressa - yksi kuollut

Lumivyöry käynnisti suuretsinnät Åressa. Kolmesta vyöryyn joutuneesta yksi on kuollut.

Ulkomaat
Tunturirinne.
Lumivyöry tapahtui kuvassa olevan rinteen yläosissa.SVT

Åren laskettelukeskuksessa Ruotsissa tapahtui perjantaina iltapäivällä suuri lumivyöry.

Silminnäkijöiden mukaan vyöryalueella oli liikkunut kolme ihmistä. Heistä kaksi löydettiin nopeasti. He olivat ilmeisesti pysyneet vyöryvän lumen päällä, kertoo Östersunds-posten-lehti..

Kolmas kateissa ollut, noin 30-vuotias mies löytyi parisen tuntia myöhemmin. Hän oli hautautunut 2,5 metriä syvään lumihankeen ja oli pahoin kylmettynyt. Vaikka elintoimintojen elvyttäminen aloitettiin heti, ei miestä kyetty pelastamaan, kertoo Ruotsin televisio SVT.

Alueella käynnistyi heti vyöryn jälkeen mittava pelastusoperaatio. Etsintöihin osallistui noin 40 ihmistä. Paikalla oli myös etsintäkoiria ja helikopteri. Etsinnät on nyt lopetettu.

Lumivyöry oli suuruudeltaan 100 kertaa 500 metriä. Se tapahtui varsinaisen laskettelurinteen ulkopuolella, joka kuitenkin tunnettiin suosittuna ns. off piste -rinteenä.

Paikallispoliisin edustaja arvelee SVT:n haastattelussa, että kyseiset kolme luvattomalla alueella liikkunutta hiihtäjää saivat itse aikaan sen, että lumi lähti liikkeelle.

Åren alueella on voimassa kolmannen asteen lumivyöryvaroitus. Se merkitsee, että lumivyöryjen riski on merkittävä. Varoitusskaalassa on viisi astetta.