Hyppää sisältöön

Pienoisautot kiitävät jopa sata kilometriä tunnissa

RC -autojen Euroopan mestaruudesta taistellaan viikonvaihteessa Oulussa. Eikä kyse olekaan mistään pikkujutusta: hiilikuidusta, titaanista ja alumiinista valmistetut pikkuautot kiitävät rataa parhaimmillaan sadan kilometrin vauhtia.

RC-auto.

Oulun RC –autojen kilpailussa ottavat toisistaan mittaa Euroopan ykkösnimet ja osallistujia monipäiväisessä kisassa on Suomen lisäksi Itävallasta, Britanniasta, Ruotsista, Virosta, Saksasta ja Norjasta.

- Pikkuautoiksihan näitä sanotaan, mutta ei ihan leluiksi sentään. On näissä sen verran hienoa tekniikkaa ja kalliita osia, naurahtaa Jussi Luopajärvi, joka on mukana järjestämässä Oulun EM-kisoja.

RC autot ovat radio-ohjattavia pienoisautoja, joiden hinnat kipuavat parhaimmillaan jopa useaan tuhanteen euroon.

- Hinta voi olla parhaimmillaan useampia tuhansia euroja, mutta ei harrastusta tietenkään sillä summalla yleensä aloiteta. Harrastuksen aloittamisessa ollaan noin 500 euron paikkeilla.

Suorituskykyä ja kestävyyttä

Kaikki nuo isommat kisat on kuitenkin tuolla Amerikassa ja enimmäkseen Aasiassa

Kilpakuljettaja Juho Levänen

Kilpailuautojen suunnittelun lähtökohtana on suorituskyky, säätömahdollisuudet sekä kestävyys. Vaikka suurin osa kuljettajista on harrastajia, ovat maailman ja Euroopan huippukuljettajat tehtaiden sponsoroimia ammattilaisia ja puoliammattilaisia.

- Samat jutut tässä ovat tärkeitä kuin oikeissakin kilpa-autoluokissa, sanoo kilpakuljettaja Juho Levänen, jolla on harrastuksensa tukena sponsori helpottamassa kustannuksia. Ihan kokopäiväisesti Levänen ei RC- autoilua harrasta - ainakaan vielä.

- No periaatteessa se varmaan olisi mahdollista, mutta sitten pitäisi asua jossain muualla kuin Suomessa. Kaikki nuo isommat kisat on kuitenkin tuolla Amerikassa ja enimmäkseen Aasiassa, pohdiskelee Levänen.

Tarkat mittaukset ennen kisoja

Autojen koko ja mitat on tarkasti säädeltyjä ja valmistuksessa käytetään keveitä materiaaleja, hiilikuitua, alumiinia ja titaania sekä erilaisia komposiittirakenteita. Kilpailuluokasta riippuen autot ovat 30 – 50 cm pitkiä ja niiden paino vaihtelee kilosta neljään kiloon. Autot myös mitataan ja punnitaan tarkasti. Esimerkiksi maavaran on oltava vähintään 3 millimetriä.

Huippuunsa viritetyn RC -auton nopeus on 40 – 100 kilometriä tunnissa luokasta riippuen. Kaikkein nopein luokka on C12, jossa Suomessa on kilpailtu vuodesta 1980 lähtien.