Osama bin Ladenin vävypoika oikeudessa

Al-Qaidan edusmies on kiistänyt syytteet osallisuudestaan salaliittoon, jonka tarkoituksena oli surmata yhdysvaltalaisia. Oikeudenkäynti on voitto presidentti Obamalle.

Ulkomaat

New Yorkissa on luettu syytteet entisen terroristijohtajan Osama bin Ladenin vävylle Suleiman Abu Ghaithille. Hän on toiminut terroristijärjestö al-Qaidan julkisena edustajana.

Syytteiden mukaan Abu Ghaith on ottanut osaa salaliittoon, jonka tarkoituksena on ollut surmata Yhdysvaltain kansalaisia eri puolilla maailmaa. Abu Ghaith kiisti syytteet.

Abu Ghaith on yksi korkea-arvoisimmista kiinni jääneistä al-Qaidan johtajista. Hän on esiintynyt useilla al-Qaidan videoilla, jotka julkaistiin vuoden 2001 terrori-iskun jälkeen. Hän on syytteen mukaan vaatinut muita henkilöitä vannomaan uskollisuutta Osama bin Ladenille, kannustanut ihmisiä tukemaan al-Qaidan toimintaa ja varoittanut uusista iskuista.

Varsinainen oikeuskäsittely alkanee huhtikuun alussa ja sen arvellaan kestävän kolme viikkoa. Oikeuskäsittely tapahtuu Manhattanilla, vain muutaman korttelin päässä terrori-iskun tapahtumapaikasta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama voi laskea voitokseen sen, että oikeudenkäynti tapahtuu Yhdysvaltain maaperällä eikä Guantanamon vankileirillä. Obama on halunnut sulkea Guantanamon, mutta republikaanioppositio haluaa pitää sen toiminnassa.

Abu Ghaithin pidätyksen yksityiskohtia ei ole kerrottu julkisuuteen. Hänen kerrotaan jääneen Yhdysvaltain viranomaisten käsiin huippusalaisessa operaatiossa, joka toteutettiin Turkissa helmikuun lopulla.

Lähteet: AFP, Reuters, AP