Maapallo saavuttamassa jääkauden jälkeisen lämpöennätyksen - ja kuumeneminen jatkuu rajuna

Maapallon ilmasto viileni 5 000 vuodessa 0,8 astetta. Nyt se on lämmennyt saman verran vuosisadassa. Uuden tutkimuksen lämpötilarekonstruktion mukaan viimeaikaisen lämpenemisen kaltaista ilmiötä ei olisi koettu 1500 vuoteen.

luonto
Satelliittikuva Pohjoisesta jäämerestä.
Satelliittikuva Pohjoisesta jäämerestä syyskuulta 2007, jolloin pohjoisten napa-alueiden jääpeite oli ennätyspieni.NASA Goddard Scientific Visualization Studio

Maapallon keskimääräinen lämpötila on noussut lähes korkeimmalle tasolleen sitten jääkauden päättymisen. Lämpeneminen ei osoita minkäänlaisia hidastumisen merkkejä, kertoo Science-tiedelehdessä julkaistu tutkimus. Siitä uutisoivat brittiläiset Guardian- ja Independent -lehdet.

(Lehtien tutkimuksen uutisointiin liittyvästä kritiikistä on tehty erillinen juttu 5.4.2013)

Tiedemiehet ovat kyenneet selvittämään maapallon lämpötilan 11 300 vuoden ajalta, eli koko viimeisen jääkauden jälkeisen ajanjakson.

Jääkauden loppuessa ja noin 6 000 vuotta sen jälkeen ilmasto lämpeni. Tuolloin maapallon kallistuskulma auringon suhteen hieman muuttui, jolloin alkoi hidas viileneminen.

5 000 vuoden aikana ilmasto ehti viiletä keskimäärin 0,8 astetta. Tämä trendi päättyi 1900-luvun alussa, kun planeetta teollistumisen myötä alkoi taas lämmetä.

Nyt tuo 0,8 asteen viilentymä on kurottu umpeen. Tutkijat huomauttavat, että kun viileneminen vei aikaa tuhansia vuosia, vastaavaan lämpenemiseen kului vain vuosisata. Planeetta on siis erittäin rajussa muutoksessa.

Skeptikkojen argumentti horjuu

Ilmakehän keskimääräinen lämpötila on nyt saavuttamassa tuon 5 000 vuotta sitten vallinneen jääkauden jälkeisen ajan kaikkein lämpimimmän tason. Samalla horjuu ilmastonmuutosskeptikkojen keskeinen argumentti, että muutama tuhat vuotta sitten ilmasto oli nykyistä lämpimämpi.

Tulevaisuutta koskien Sciencen tutkimusartikkelissa arvioidaan, että maapallon lämpötila nousee todennäköisesti vuoteen 2100 mennessä korkeimmalle tasolleen sitten jääkauden loppumisen. Tässä kohdin tutkimuksessa viitataan hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n arvioihin.

Nopea lämpeneminen aiheuttaa jo nyt hämmästyttäviä ilmastovaikutuksia, kertoo Australian hallituksen ilmastonmuutoskomission johtaja Tim Flannery Guardian-lehdessä. Kiinassa ja Intiassa mitattiin yksi kylmimmistä talvista vuosikymmeniin, mutta Australiassa taas rikottiin yli sata kuumuusennätystä.

Flanneryn mukaan ilmasto on jo muuttunut uuteen asentoon. Olemme siirtymässä ilmastojärjestelmään, jollaista emme ole koskaan ennen nähneet, hän arvelee.

Lämpeneminen jatkuu herkeämättä. Havaijilla sijaitseva Yhdysvaltain hallituksen hiilidioksidin mittausasema tiedotti helmikuussa (siirryt toiseen palveluun), että hiilidioksidin määrä ilmakehässä on noussut jälleen poikkeuksellisen paljon.

Viime vuonna ilmaston lämpenemistä aiheuttavan hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasvoi 2,67 miljoonasosaa, mikä on mittaushistorian toiseksi suurin nousu. Lukemat huolestuttavat tutkijoita, koska monet valtiot jo aktiivisesti yrittävät hillitä CO2-päästöjä.

Tutkimustulokset alleviivaavat ilmastotutkijoiden vetoomusta, että päästöjä alettaisiin rajoittaa entistä pontevammin. Hollannin hallituksen mukaan ilmaston lämpeneminen voidaan vielä pysäyttää ennen kuin se ylittää kriittisenä pidetyn kahden asteen rajan. Tämä edellyttäisi kuitenkin, että teollisuusmaat vähentäisivät CO2-päästöjään 50 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Juttua on päivitetty 3.4. kello 11.07. Jutun alkuperäinen otsikko "Maapallo kuumempi kuin koskaan jääkauden jälkeen, ja kuumeneminen jatkuu rajuna" on korjattu muotoon "Maapallo saavuttamassa jääkauden jälkeisen lämpöennätyksen - ja kuumeneminen jatkuu rajuna". Jutussa vastaava kohta on korjattu muotoon: "Maapallon keskimääräinen lämpötila on noussut lähes korkeimmalle tasolleen sitten jääkauden päättymisen." Jutussa viitattiin alun perin virheellisesti Science-lehden kahteen tutkimukseen, mutta kyse on tosiasiassa vain yhdestä tutkimuksesta. Jutun alkuperäinen muotoilu "Skeptikkojen argumentti katosi" on muutettu muotoon "Skeptikkojen argumentti horjuu". Havaijin hiilidioksidimittauksista kertovaan kohtaan on lisätty linkki alkuperäislähteeseen. Juttuun on lisätty myös linkki Guardianin uutiseen. Lisätty 5.4. linkki juttuun, jossa kerrotaan tutkimuksen uutisointiin liittyvästä kritiikistä.

Juttua on päivitetty edelleen 20.4. Alaotsikosta on muutettu alkuperäinen virke "Ilmasto on siirtynyt sellaiseen tilaan, jota ei ole koskaan nähty maapallolla, kertoo uusi tutkimus." täsmällisemmin alkuperäislähdettä noudattelevaan muotoon "Uuden tutkimuksen lämpötilarekonstruktion mukaan viimeaikaisen lämpenemisen kaltaista ilmiötä ei olisi koettu 1500 vuoteen." Juttuun on täydennetty kappale: "Tulevaisuutta koskien Sciencen tutkimusartikkelissa arvioidaan, että maapallon lämpötila nousee todennäköisesti vuoteen 2100 mennessä korkeimmalle tasolleen sitten jääkauden loppumisen. Tässä kohdin tutkimuksessa viitataan hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n arvioihin." Jutun lopussa ilmakehän hiilidioksidin määrän pitoisuusmitaksi on täsmennetty nimenomaan "miljoonasosaa", kun jutussa aiemmin luki "mikrometriä eli miljoonasosaa". Samalla Havaijin kirjoitusasu on korjattu.