Suomi: EU:lle oikeus puuttua jäsenmaiden ihmisoikeusloukkauksiin

Suomi haluaa yhdessä kolmen muun maan kanssa turvata ihmisoikeuksien toteutumisen unionissa. EU:lla pitäisi olla oikeus puuttua demokratian sääntöjä rikkovan maan sisäisiin asioihin, sanotaan komissiolla tehdyssä aloitteessa.

Ulkomaat
EU:n ja jäsenmaiden liput Euroopan parlamentin edustalla Brysselissä.
Patrick Seeger / EPA

Suomi ja kolme muuta EU-maata esittävät, että unionille perustettaisiin erityinen elin valvomaan unionin perusarvoja. Suomen, Hollannin, Saksan ja Tanskan ulkoministerit ovat lähettäneet esityksensä komission puheenjohtajalle Jose Manuel Barrosolle. Asiasta kertoo uutistoimisto AP.

Esityksen mukaan EU:lla pitäisi olla oikeus puuttua nopeasti ja tehokkaasti asiaan, jos jokin jäsenmaa on lipsumassa unionin keskeisistä arvoista, kuten demokratiasta, ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ja ilmaisunvapaudesta.

Neljä esityksen tehnyttä maata huomauttavat, että EU voi määrätä sakot suuryrityksille, jotka rikkovat yritystoiminnan periaatteita, mutta kun kysymys on ihmisoikeuksien vaalimisesta, unioni on melko voimaton.

Neljän maan lähettämässä kirjeessä ei mainita mitään perusarvoja loukkaavaa maata nimeltä. AP arvelee kuitenkin, että huomio kohdostuu Itä-Euroopan entisiin kommunistimaihin. Varsinkin Unkarin, Romanian ja Bulgarian viimeaikaiset lainmuutokset ovat nostattaneet huolta EU:n perustaneissa vanhoissa demokratioissa.

Jos unionilla olisi erityinen elin valvomassa demokratian toteutumista, voisi se alentaa kynnystä unionin laajentamiseen, ministerit arvelevat.

Komission edustaja pitää esitystä hyvin kiinnostavana. Puheenjohtaja Barroso on aiemmin tehnyt samankaltaisen esityksen, edustaja kertoi.

Lähteet: AP