1. yle.fi
  2. Uutiset

Raportti: Euroopan maajalanjälki huolestuttava - lähes puolet ruoan tuottamiseen tarvittavasta maa-alasta maanosan ulkopuolella

Saksan ja Ison-Britannian maajalanjäljet ovat Euroopan suurimmat. Maan ystävien Hidden Impacts -raportissa kritisoidaan Euroopan painetta luonnonvaroiltaan rikkaita kehitysmaita kohtaan.

Ulkomaat
Kenialainen maanviljelijä pumppaa vettä viljelyksilleen käsipumpulla.
Kenialainen maanviljelijä pumppasi vettä viljelyksilleen Mwingissä elokuussa.Ken Oloo / Punainen Risti

Euroopan maat vaativat yhä enemmän ja enemmän ruokaa, jonka tuontiin käytetään maa-alaa Euroopan rajojen ulkopuolella. Tämä maa-ala on jo Skandinavian kokoinen, kertoo uusi tutkimusraportti.

Kiina, Brasilia, Argentiina, Intia ja Yhdysvallat tarjoavat suurimman osan eurooppalaisten kulutuksen vaatimasta maa-alasta, mutta myös köyhät maat, kuten Norsunluurannikko, Kazakstan ja Ghana tarjoavat osansa, kertoo kansalaisjärjestö Maan ystävien raportti.

Raportin mukaan EU tuo 1 212 050 neliökilometrin verran maa-alaa täyttämään sen ruokatarpeet. Tämä tarkoittaa sitä, että EU tuo lähes 50 % ruoan kasvatukseen ja viljelyyn vaatimasta tarvitsemastaan maasta sen ulkopuolelta.

- Monet ihmiset eivät ymmärrä, että Euroopassa kuluttamillamme ruoalla, paperilla, huonekaluilla, tietokoneilla, matkapuhelimilla ja muilla tuotteilla on negatiivisia sosiaalisia ja ympäristövaikutuksia rajojemme ulkopuolella, Maan ystävien aktivisti Ariadna Rodrigo sanoi lausunnossa.

Rodrigon mukaan ylikulutuksemme vaikuttaa suoraan metsien katoamiseen, ilmastonmuutokseen, veden puutteeseen ja siihen, että yhteisöt menettävät maa-alaansa.

Materiaalien kulutus voi tuplaantua vuoteen 2030

Suurimman "maajalanjäljen" omaavat maat Euroopassa ovat Saksa 24 miljoonalla hehtaarilla ja Iso-Britannia noin 23 miljoonalla hehtaarilla. Eurooppa kokonaisuudessaan tuo noin 33 miljoonaa hehtaaria maata Kiinasta, 19 miljoonaa hehtaaria Brasiliasta ja 12 miljoonaa Argentiinasta.

Raportin mukaan Eurooppa on etsinyt raakamateriaaleja maanosan talouden turvaamiseksi, ja tämä on saanut Euroopan käyttämään kohtuutonta painetta vähemmän kehittyneitä, mutta luonnonvaroiltaan rikkaita maita kohtaan.

Jos kulutustahti jatkuu nykyistä tahtia, materiaalien kulutus maailmanlaajuisesti nousisi nykyisestä 70 biljoonasta tonnista yli 160 biljoonaan tonniin vuoteen 2030 mennessä.

Maan ystävät kehottavat eurooppalaisia vähentämään lihan ja maitotuotteiden kulutusta ja suosimaan ekologisesti tuotettua ruokaa, vähentämään jätteiden määrää, kierrättämään ja kuluttamaan vähemmän polttoainetta, jotta paine öljyn tuottamiseen viljelyskasveista supistuisi.

Tutkimusraportissa laskettiin maanviljelyksen maajalanjäljen, johon ei sisälly metsätalous. Tämä tarkoittaa sitä, että Euroopan maajalanjälki on raportissa kuvattua suurempi.

Friends of Earth Europen julkaiseman raportin sivuille (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi