1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mielenterveysjärjestöt napit vastakkain terapiatuista – "Tämä tuli täysin puun takaa"

Mielenterveyden keskusliitto ja Psykologiliitto ovat pöyristyneitä ajatuksesta romuttaa Kelan psykoterapiatukijärjestelmä. Mielenterveysseuran kehitysjohtajan mukaan nykysysteemi on epätasa-arvoinen ja terapiapalvelut pitäisi siirtää kunnille.

Kotimaan uutiset
Aamu-tv:n vieraana Pekka Sauri 21. helmikuuta 2012.
Yle

Mielenterveysjärjestöt ovat ajautuneet täysin eri linjoille psykoterapiatukien tulevaisuudesta. Mielenterveyden keskusliitto on vaatinut Kelan terapiatukiin mittavia korotuksia yhdessä Psykologi- ja Psykiatrialiittojen kanssa.

Jos tukijärjestelmä on suorastaan haitallinen terveyden kannalta, niin olemme aika perimmäisten asioiden äärellä.

Pekka Sauri

Mielenterveyseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck puolestaan katsoo, että koko nykyinen korvausjärjestelmä on vääristynyt ja luo terveyseroja ja epätasa-arvoa Suomeen.

Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri ei ymmärrä Wahlbeckin vaatimusta nykyjärjestelmän romuttamisesta lainkaan.

- Pidän sitä aika rohkeana tyrmäyksenä. Jos tämä Kelan tukijärjestelmä sinänsä on suorastaan haitallinen terveyden kannalta, niin olemme aika perimmäisten asioiden äärellä.

Myös Psykologiliitto on Wahlbeckin irtiotosta hämmästynyt.

- Tämä tulee kyllä täysin puun takaa. Tässä myös sotketaan kaksi eri asiaa täysin, sanoo liiton ammattiasioista vastaava psykologi Teemu Ollikainen.

Psykologiliitto: Ei oman edun tavoittelua

Wahlbeckin mukaan Kela-tukien korotus siirtyisi suoraan terapiataksoihin, tästä on näyttöä myös muista lääkäripalveluista. Psykologiliiton Ollikainen tyrmää väitteen.

- Jos korotus tulisi, aiomme korostaa omalle jäsenistöllemme, ettei sitä saa laittaa suoraan hintoihin, koska muuten koko korotuksesta tulee vitsi.

Ollikaisen mukaan asiaa on lähdetty ajamaan yhdessä Mielenterveyden keskusliiton kanssa nimenomaan sen vuoksi, että kyse ei ole pelkästä psykologien ja psykiatrien edunvalvonnasta. Nykytilanteesta kärsiikin hänen mukaansa eniten potilas, jolla ei välttämättä ole varaa terapeutin tapaamisiin.

- Se, että hyvätuloisillakaan ei ole varaa terapiaan ja potilaat joutuvat vähentämään käyntejään taloudellisten syiden vuoksi on sääli. Pahinta on tietysti, jos hoito katkeaa kokonaan, mutta kerran kahdessa viikossa olevat tapaamiset eivät nekään ole enää terapiaa, vaan lähinnä raportointia, Ollikainen tuskailee.

Kela-rahat säilynevät jatkossakin

Korotusta vaatineet ovat saaneet vastakaikua tavoitteilleen myös työmarkkinajärjestöjen suunnalta, sillä kesken jäänyt työura maksaa yhteiskunnalle maltailta. Tutkimukset puhuvat terapian puolesta, sillä valtaosa terapiaa saaneista palaa työkykyisiksi, Pekka Sauri korostaa.

- Juuri siksi psykoterapian Kela-korvausosuuden nostaminen olisi tapa korjata kestävyysvajetta ja tuoda ihmisiä eläkkeeltä takaisin työelämän tai opiskeluiden piiriin.

Psykologit, psykiatrit ja MTKL ovat ehdottaneet hallitukselle korvausten korottamista nykyisestä muutamilla kymmenillä euroilla 52-60 euroon.

Wahlbeckin mielestä tukirajat tulisi ohjata kunnille, jotka voisivat järjestää nykyistä enemmän psykoterapiaa. Myös tukirahojen kannattajien mukaan kunnat voisivat hoitaa mieleterveysasioitaan nykyistä paremmin, mutta tukijärjestelmä tuskin tulee katoamaan.

- Ei ole mitenkään realistista olettaa, että järjestelmä lähiaikoina katoaisi, joten on täysin perusteltua tähdätä siihen, että psykoterapian korvausosuutta nostettaisiin, Pekka Sauri huomauttaa.

Myös Psykologiliiton Ollikainen on samoilla linjoilla.

- Väliinputoajia on, siitä kaikki olemme varmasti samaa mieltä. Mutta on täysin eri keskustelu puhua siitä, etteivät kunnat hoida velvollisuuksiaan. Eiväthän kunnat tällä hetkellä edes pysty siihen.

Lue seuraavaksi