1. yle.fi
  2. Uutiset

Uzbekistanin presidentin tytär avautuu Telia Soneran lahjussotkusta

Gulnara Karimova kiistää olleensa missään tekemisissä Telia Soneran kanssa. Hän syyttää yhtiötä liiketoiminnan sääntöjen rikkomisesta. Karimovan epäillään saaneen Telia Soneralta suuret lahjukset.

talous
Gulnara Karimova kiittää yleisöä hänen GULI-vaatemerkkinsä muotinäytöksen jälkeen Moskovan muotiviikolla.
Gulnara Karimova kiitti yleisöä hänen GULI-vaatemerkkinsä muotinäytöksen jälkeen Moskovan muotiviikolla huhtikuussa 2011.Sergei Ilnitski / EPA

Telia Soneran lahjusskandaalissa epäiltynä oleva Gulnara Karimova on kertonut oman näkemyksensä syytöksiin. Gulnara Karimova on Uzbekistanin itsevaltaisen johtajan Islam Karimovin tytär.

Karimova kertoo asiasta sveitsiläiselle talouslehti Bilanille. Asiasta kirjoittaa myös ruotsalainen uutistoimisto TT. Karimovan mielestä Telia Sonera on toiminut vastoin maan lakeja.

Telia Sonera pääsi Uzbekistanin markkinoille vuonna 2007 paikallisen yhteistyökumppanin, Takilantin avulla. Takilantilla väitetään olevan hyvät suhteet Gulnara Karimovaan joka olisi kauppojen yhteydessä saanut suuret lahjusrahat.

Telia Sonera neuvotteli Uzbekistanin-investoinneistaan Karimovan läheisen avustajan Bekzod Ahmedovin kanssa. Ruotsin viranomaiset syyttävät myös Ahmedovia lahjusten vastaanotosta. Karimova sanoo, ettei ole tiennyt neuvottelujen kulusta.

- Ihmettelen, kuinka Telia Sonera olisi tehnyt sopimuksen Ahmedovin kanssa, sillä hän oli MTS-Uzbekistanin toimitusjohtaja. MTS-Uzbekistan taas on Telia Soneran kilpailija Uzbekistanissa, Karimova kertoi sveitsiläislehdelle.

- Sopimus Telia Soneran kanssa ei olisi ollut mahdollinen ilman MTS:n hyväksyntää. Mielestäni tämä juuri rikkoo kaikkia liiketoiminnan sääntöjä, hän jatkaa.

Itseensä kohdistuvat lahjus- ja rahanpesusyytökset Karimova tyrmää "vastustajiensa" yrityksenä mustata hänen maineensa. Hän ei mainitse, keitä nämä vastustajat ovat.

Telian omissa sähköposteissa ilmoitetaan Karimovan olevan yhtiön neuvottelukumppani Uzbekistanissa, ja Ahmedov hänen edustajakseen. Sähköpostit on toimitettu Ruotsin viranomaisille.

Karimova kiistää, että mitään sähköposteja on olemassakaan. Hän kiistää myös koskaan olleensa missään tekemisissä Telia Soneran edustajien kanssa.

Lue seuraavaksi