1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Wienin filharmonikot pui menneisyyttään natsien vallan alla

Kuuluisa uuden vuoden konsertti oli alun perin natsien propagandaväline. Itävallan liittämisestä Natsi-Saksaan tulee tiistaina kuluneeksi 75 vuotta.

Maailmankuulu Wienin filharmoninen orkesteri julkistaa tänään sunnuntaina yksityiskohtia menneisyydestään ajalta, jolloin natsit hallitsivat Itävaltaa.

Orkesteri on palkannut kolme historioitsijaa kirjoittamaan aiheesta artikkeleita, jotka julkaistaan orkesterin verkkosivuilla. Anschlussista eli Itävallan liittämisestä Natsi-Saksaan tulee tiistaina kuluneeksi 75 vuotta.

Luvassa on uutta tietoa muun muassa 13 muusikosta, jotka pakotettiin ulos orkesterista juutalaisten sukujuurtensa vuoksi. Viisi heistä kuoli sittemmin keskitysleireillä.

Wienin filharmonikot tunnetaan etenkin vuosittaisesta uuden vuoden konsertistaan, joka lähetetään 80 maahan. Vuonna 1939 aloitettu konserttiperinne oli natsiajan tuote, kertoo Fritz Truempi, joka on yksi filharmonikkojen menneisyyttä selvittäneistä tutkijoista.

- Uuden vuoden konsertti keksittiin natsien vallan alla, Truempl kertoo uutistoimisto Reutersille.

Konsertti edisti Saksan propagandaministeri Joseph Goebbelsin haluamaa kuvaa Wienistä. Päiväkirjojensa mukaan hän halusi tehdä Wienistä "kulttuurin, musiikin, optimismin ja leppoisuuden" kaupungin.

Ennen uuden vuoden konserttien aloittamista Wienin filharmonikot ei juuri soittanut Straussin musiikkia.

Orkesteria on kritisoitu natsiaikojen historiansa peittelystä, ja sen arkistoja on vaadittu avattaviksi yleisölle. Orkesteri itse on vedonnut siihen, että se ei yksityisenä organisaationa ole velvollinen julkistamaan arkistojaan, vaikka se onkin antanut tutkijoiden perehtyä niihin.