1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sanna Ukkola: Katainen väläyttänyt jälleen koko hallituksen hajottamista

Jos Katainen päättää hajottaa oman hallituksensa, se merkitsee uusia vaaleja kesällä tai alkusyksystä, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Sanna Ukkola. Kuva: Veikko Somerpuro.

Kokoomuksen Jyrki Katainen johtaa hallitusta pelolla ja uhittelulla. Näin väittävät hallitusta ja Kataista lähellä olevat sisäpiirilähteet eri puolueista.

Tiedossahan se toki oli: kuuden puolueen pakkoavioliitto ei ole helppo. Nyt edessä siintävät jo avioero ja uudet häät, jos kehysriihessä ei saavuteta välirauhaa. Kehysriihestä on tulossa ennennäkemättömän vaikea. Vaikka hallitus on onnistunut saamaan läpi useita pieniä, hallitusohjelmaan kirjattuja tavoitteita, suuret kysymykset ovat vielä levällään.

Pääministeri Katainen on lähipiirin mukaan jopa väläytellyt koko hallituksen hajottamista ja uusien vaalien mahdollisuutta, jos haluttuja tuloksia ei saavuteta.

- Katainen sanoi helmikuun alussa, että jos tärkeissä kysymyksissä ei edetä, hallituksen hajottaminen ja uudet vaalit ovat mahdolliset. Kokoomus ei aio jäädä hallituskoalition vangiksi. Jos nyt ei edetä, täytyy ryhtyä miettimään, mennäänkö uusiin vaaleihin ja millä aikataululla, kokoomuksen sisäpiirivaikuttaja kertoo.

Kokoomuslähteen mukaan Katainen olisi puhunut asiasta myös suoraan valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle (sd.).

Myös hallituslähteet kertovat samansuuntaisia asioita.

- Katainen on toiminut näin koko ajan, tämä on pidempään jatkunut ongelma. Koko ajan hallitusperheessä on läsnä se pelko, että jos muut puolueet eivät toimi tietyllä tavalla, pääministeri voi kaataa koko hallituksen. Tämä on hyvin poikkeuksellinen tapa johtaa hallitusta.

Toinen hallituslähde kertoo myös kuulleensa uhkailuista:

- Olen kuullut paljonkin sekstetin (hallituspuolueiden puheenjohtajat) sisältä, että Katainen käyttää tällaista uhoa apuna saadakseen asioita läpi. Pääministerillä on hemmetin kovat paineet oman puolueensa sisällä. Ne ovat vain pahentuneet tämän vuoden aikana. Hänen johtajuuttaan kyseenalaistetaan. Tällainen panee sanomaan kaikenlaista, mikä ei ole hallitusyhteistyön kannalta kovin hedelmällistä.

Kataisen kerrotaan pelaavan myös sanoilla.

- Hän on taitava sanamies: hän saattaa sanoa, että jos asiat eivät mene tietyllä tavalla, pitää katsoa, voiko hallitus jatkaa samalla porukalla, tai antaa ymmärtää pohtivansa hallituksen jatkoa. Kokoomus toivoo ennen kaikkea, että keskusta vahvistuisi, jotta se saisi muodostettua porvarihallituksen.

Kokoomuksella on kehysriihessä edessään näytön paikka. Nyt pitäisi saada aikaan päätöksiä. Jos niitä ei kuuden puolueen koalitiolla synny, kahta vuotta ei enää kannata uhrata samalla kokoonpanolla.

Jos Katainen päättää hajottaa oman hallituksensa, se merkitsee uusia vaaleja kesällä tai alkusyksystä. Tällä eduskuntapohjalla kokoomus ei pysty muodostamaan merkittävästi erilaista hallitusta.

Kannatusmittaukset eivät kuitenkaan näytä suuria heilahduksia puolueiden voimasuhteissa. Kokoomus arvioi silti pystyvänsä säilyttämään suurimman puolueen aseman uusissa vaaleissa.

Mutta joko puolueiden voimasuhteissa tai linjauksissa pitäisi tapahtua muutoksia, muuten kokoomuksella olisi edessään sama pattitilanne kuin 2011. Keskusta ei ole nostanut merkittävästi kannatustaan, ja perussuomalaisten kanssa Eurooppa-politiikka saattaa tulla jälleen kynnyskysymykseksi.

Jos demarit taas pärjäisivät vaaleissa odotettua paremmin, kokoomus olisi vaarassa pudota kokonaan pois hallituksesta.

- Tässä on kyse Jyrkin omista arvoista. Hän joko vetää sellaista hallitusta, joka tekee oikeanlaista politiikkaa tai sitten hän ei ole mukana hallituksessa ollenkaan. En usko, että hän pelkästään uhittelee hallituksen kaatamisella. Kyllä hän on ihan tosissaan, eräs Kataista lähellä oleva kuvaa.

- Totta kai oikeistoporukka haluaisi keskustan ja (Juha) Sipilän hallitukseen. Siellä on paljon sellaista ajattelua, että porvarihallituksessa ei samanlaisia ongelmia olisi kuin nykyhallituksessa, toinen kuvaa.

Filosofi Pekka Himasen ympärillä vellonut kohu on kuitenkin jättänyt ikävän jäljen Kataisen aiemmin tahrattomaan kilpeen. Se saattaa pyyhkiä pahimmat uhittelut pois pääministerin huulilta.

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on A-studion politiikan toimittaja