Magnitski-oikeudenkäyntiä lykättiin jälleen

Yli kolme vuotta sitten kuolleen lakimies Sergei Magnitskin perhe aikoo boikotoida istuntoja.

Ulkomaat

Venäjällä on lykätty jälleen oikeudenkäyntiä, jossa syytetään yli kolme vuotta sitten kuollutta lakimies Sergei Magnitskia. Oikeudenkäynti oli määrä aloittaa tänään, mutta tuomari siirsi sitä heti istunnon aluksi, jotta puolustukselle jäisi enemmän aikaa valmistautumiseen. Uutistoimisto Reutersin mukaan puolustusasianajajat eivät ilmestyneet istuntosaliin lainkaan.

Seuraavan kerran oikeudenkäynti on määrä aloittaa 22. maaliskuuta.

37-vuotias Sergei Magnitski kuoli marraskuussa 2009 vankilassa epäilyttävissä olosuhteissa. Kansainvälisen Hermitage-sijoitusrahaston lakimiehenä työskennellyt Magnitski pidätettiin vuonna 2008, kun hän oli todistanut veronpalautusten kavaltamisesta epäiltyjä sisäministeriön virkamiehiä vastaan. Magnitski joutuikin itse syytteeseen veronkierron avustamisesta.

Oikeudenkäyntiä päätettiin jo aiemmin tänä vuonna lykätä, sillä Magnitskin puolustusasianajajat boikotoivat valmistelevia istuntoja ja hänelle määrättiin uudet asianajajat.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan oikeudenkäynti kuollutta vastaan on vaarallinen ennakkotapaus. Magnitskin perheen ja sukulaisten mukaan se on absurdia.

Magnitskin perhe aikoo boikotoida istuntoja.

- Kuolleen syyttäminen oikeudessa on epäinhimillistä. Jos osallistun tähän sirkukseen, minusta tulee rikoskumppani. En aio osallistua kuulemisiin, Magnitskin äiti kertoo uutistoimisto Reutersille.

Lähteet: Reuters, AFP, AP