Helsingin kaupunginjohtajiston palkankorotukset uuden tarkastelun alle

Helsingin kaupunginhallitus aikonee käsitellä uudelleen kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) ja apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin (vihr) palkankorotukset. Päätös vedettiin takaisin oikaisuvaatimuksissa esitettyjen menettelyvirheiden takia.

Kotimaa
Nuija ja paperipino
YLE

Helsingin kaupunginhallitus päättänee kumota viime joulukuussa tekemänsä päätöksen kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajan palkkojen korotuksesta. Kysymys on lähinnä menettelyvirheen korjaamisesta, jolla tuskin on vaikutusta itse palkkasummiin.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Pajusen palkka nousi vuoden alusta noin 900 eurolla kuukaudessa ja kokonaisuudessaan kaupunginjohtaja tienaa tällä hetkellä 15 300 euroa kuukaudessa. Apulaiskaupunginjohtajien palkkaa nostettiin reilulla 700 eurolla, jolloin kuukausipalkka nousi vajaaseen 13 000 euroon.

Epäily esteellisyydestä

Uudelleenkäsittelyn takana on perussuomalaisten varavaltuutetun Pekka Tiusasen (ps) tekemät kaksi oikaisuvaatimusta, joissa epäiltiin päätöksenteossa tapahtuneen muotovirhe ja esteellisyyttä.

Perusteluiden mukaan kaupunginjohtaja ei olisi saanut esittää apulaiskaupunginjohtajien palkankorotusta eikä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri vanhimpana kaupunginjohtajan palkankorotusta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäen mukaan asia käsitellään uudelleen, jotta vältyttäisiin mahdolliselta oikeustaistelulta.

- Kaupungin lakimiesten mukaan tämä esteellisyys voisi olla riski, jos asiasta lähdettäisiin oikeudelliseen prosessiin. Päätös voisi olla kaupunginhallituksen päätöksen vastainen ja siksi tämä muotovirhe nyt korjataan.

Menettely herätti hämmennystä

Moni kaupunginhallituksen jäsen kummasteli jo joulukuussa kaupungin johtajiston palkantarkistuksen menettelytapaa.

- Pidin jo silloin kummallisena sitä, että apulaiskaupunginjohtaja esitteli asiaa kaupunginjohtajan kohdalta ja toisin päin, sanoo kokoomuksen riveissä kaupunginhallituksessa istuva Lasse Männistö.

- Tästä keskusteltiin silloin ja minä itse asiassa ehdotin, että näissä voisi olla soveliasta noudattaa sellaista käytäntöä, että esittelijänä toimisi kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Nyt näin ollaan toimimassa, sanoo kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Osku Pajamäki (sdp).

Kumpikin uskoo, että kyseessä on kuitenkin vain menettelyvirheen korjaaminen eikä itse päätökseen tulla tekemään muutoksia.

- Mielestäni tässä on kysymys muotoseikasta. En näe että joulukuusta olisi tapahtunut jotain sisällöllistä muutosta tai ikään kuin perustetta muuttaa edellisen päätöksen sisältöä suoraan, sanoo Männistö.