Salon Teatteri palkittiin vuoden harrastajateatterina

Salon Teatteri järjestää myös iltamaklubeja ja teatterityöpajoja maahanmuuttajille, toimii teatterin ja tanssin vierailunäyttämönä sekä vastaa alueen teatteritaiteen perusopetuksesta.

teatteritaide
Kuva Dogvillen harjoituksista
Näyttelijät Merita Seppälä ja Markus Niemi Dogvillen harjoituksissa. Marcus Lindén

Salon Teatteri pokkasi palkinnon sunnuntaina Seinäjoella järjestetyssä Thalia-gaalassa. Palkinnon jakoivat Suomen Harrastajateatteriliitto ja Työväen Näyttämöiden Liitto.

Palkintoa perusteltiin näin:

"Salon Teatteri tajuaa oman arvonsa ja osaa verkostoitua ja tuotteistaa teatteriharrastustaan myös laajemmin. Kun kaikki mukanaolijat nauttivat yhteisestä tekemisestä, syntyy omaleimainen ja omalakinen tekemisen taso, joka näkyy myös taiteellisessa jäljessä. Salon Teatterin tulkinta Lars von Trierin Dogvillestä oli väkevää ja keskittynyttä tekemistä, jossa ei kaihdettu vaativan teeman ja aiheiden käsittelyä."

- Dogville oli harkittu riski ja se kannatti ottaa, sanoo Salon Teatteri ry:n hallituksen puheenjohtaja Mia Kuisma.

Kuisma näkee palkinnon ennen kaikkea kiitoksena yhteistyöstä, jota teatterissa tehdään. Teatterialan ammattilaiset hoitavat tuotantopuolen työt ja auttavat omalla panoksellaan harrastajanäyttelijöitä.

Teatteri osa yhteisöä

Salon Teatteri on tehnyt vuosikausia yhteistyötä Salon kansalaisopiston kanssa teatteritaiteen perusopetuksessa. Kymmenet lapset ja nuoret opiskelevat teatterin alkeita Salon Teatterin ohjaajien opastuksella. Myös maahanmuuttajat ovat löytäneet tiensä teatteriin.

- He opiskelevat työpajoissa suomen kieltä teatterin keinoin, selvittää Mia Kuisma.

Muistisairaillekin on teatterissa perustettu oma työpaja, jossa he muistelevat omaa menneisyyttään.

Salon kaupunki tukee teatterin toimintaa vuosittain. Kaupungin talousongelmat heijastuvat myös teatterin talouteen.

- Täytyy vaan innovoida uutta ja uskoa omaan tekemiseen. Tällaisista palkinnoista saa uskomattomasti lisää voimaa, sanoo Mia Kuisma.

Turun kaupunginteatterin suuren näyttämön näyttämötekninen henkilökunta palkittiin gaalassa Silmänkääntäjä-palkinnolla.