1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rosatom kiistää väitteet venäläisvoimaloiden vaurioista

Sekä venäläiset ympäristöjärjestöt että Suomen Säteilyturvakeskus ovat esittäneet huolensa venäläisten ydinvoimaloiden turvallisuudesta. Ydinvoimayhtiö Rosatomissa neuvonantajana toimiva Jukka Laaksonen myöntää, että laitoksissa on iästä johtuvia kulumia, mutta hän ei pidä muutoksia vaarallisina.

Kotimaan uutiset
Yle Uutiset kertoi viime viikolla ongelmista vanhoissa venäläisissä ydinvoimaloissa. Oman näkemyksensä asiaan esittää Säteilyturvakeskuksen entinen johtaja, Rosatomin nykyinen varajohtaja Jukka Laaksonen.
Yle Uutiset kertoi viime viikolla ongelmista vanhoissa venäläisissä ydinvoimaloissa. Oman näkemyksensä asiaan esitti Aamu-tv:ssä Säteilyturvakeskuksen entinen johtaja, Rosatomin nykyinen varajohtaja Jukka Laaksonen.

Venäläisessä ydinvoimayhtiö Rosatomissa neuvonantajana toimiva Jukka Laaksonen kiistää väitteet Venäjän vanhojen ydinvoimalaitosten vakavista vaurioista.

Yle Uutiset kertoi viime viikolla, että vaatimukset Tshernobyl-tyyppisten ydinvoimaloiden sulkemiseksi ovat voimistuneet Venäjällä. Ympäristöjärjestöjen lisäksi monet venäläistutkijat ovat sitä mieltä, että reaktorit pitäisi sulkea. Myös Suomen Säteilyturvakeskus on esittänyt huolensa venäläisten ydinvoimaloiden turvallisuudesta.

- Käsitys, että ne ovat vaurioituneita, on täysin virheellinen. Niissä grafiittireaktoreissa tapahtuu ikääntymistä eli grafiitin ominaisuudet käytön mukana muuttuvat. Se on ilmiö, joka tunnetaan jo 1950-luvulta, sanoo Rosatom Overseas -yksikön varajohtaja Laaksonen sanoo.

Esimerkiksi Sosnovyi Borissa ykkösreaktori on korjausten takia suljettu. Laaksonen myöntää, että laitoksissa on iästä johtuvia kulumia, joita ei voi korjata. Hänen mukaansa muutokset reaktoreissa eivät ole vaarallisia.

- Se on selvää, ettei näitä reaktoreita voida korjata, koska sen grafiittikasan purkaminen olisi ylivoimainen tehtävä. Sitä seurataan, miten sen ominaisuudet muuttuvat, ja niin kauan kuin se on turvallisessa tilassa niin käyttö jatkuu.

Lue seuraavaksi