1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Kuusi vuotta vanha laajakaista sai purkutuomion: "Tästä ei tullut ekosysteemiä. Varaosia mahdoton saada"

Suurella kohulla ja isolla rahalla Etelä-Savoon rakennettu haja-asutusalueen laajakaista Wimax ajetaan alas. 2000-luvun puolivälissä rakennetun wimax-verkon ensimmäisiä tukiasemia on jo purettu. Verkko käsitti laajimmillaan lähes 200 tukiasemaa ja Etelä-Savon lisäksi myös osia Pohjois-Karjalasta.

Ritva Partanen joutui vaihtamaan mobiililaajakaistaan, kun radiopohjainen tukiasema purettiin kotikylältä. Kuva: Petri Vironen / Yle

Alasajon taustalla on tekniikan vanhentuminen. Varaosia esimerkiksi ukkosen rikkomiin tukiasemiin on lähes mahdoton saada. Verkkoa tullaan ylläpitämään vielä muutamia vuosia, mutta pikkuhiljaa se hiipuu uusien tekniikoiden myötä.

- Tässä on kyse hieman samasta kuin nyt puhutaan älypuhelimien kohdalla eli ekosysteemistä. Wimaxista ei sellaista tullut.  Laitevalmistajien kiinnostus hiipui ja asiakkaan kannalta esimerkiksi päätelaitteiden hinta jäi korkeaksi, savonlinnalaisen Blue Lake Communicationin kehitysjohtaja Hannu Väänänen kertoo.

Verkko rakennettiin Eu:n, kuntien ja maakunnan puhelinyhtiöiden rahoilla. Eu:n, maakunnan ja kuntien rahaa verkon rakentamiseen myönnettiin noin 1,7 miljoonaa euroa. MPY:n arvioi osuudekseen oli 1,2 miljoonaa, mutta savonlinnalainen puhelinoperaattori ei halua kertoa tarkkoja summia.

- Ei tämä meille mikään kultakaivos ollut,  Hannu Väänänen myöntää.

- Kyllä me juuri ja juuri omamme saamme pois, MPY:n palvelupäällikkö Jarmo Tervo arvioi.

MPY:llä on noin 60 tukiasemaa radioverkolle. BLC:llä tukiasemia on selvästi enemmän, osa niistä Pohjois-Karjalan puolella.

BLC on purkanut muutamia tukiasemia, MPY ei vielä ainuttakaan.

- Jossakin vaiheessa kun käyttäjämäärä tukisaseman kohdalla tippuu alle viiden, joudumme harkitsemaan kyseisen aseman purkamista. Mastovuokrat esimerkiksi ovat korkeita, MPY:n palvelupäällikkö Jarmo Tervo sanoo.

Hannu Väänäsen mukaan wimaxin tilalle tullaan tarjoamaan erilaisia mobiilipohjaisia laajakaistavaihtoehtoja.

"Yhteiskunnan ja asiakkaiden kannalta hyvä hanke"

Wimax-verkon rakentaminen alkoi 2003 Rantasalmen, Juvan, Puumalan ja Sulkavan alueella. Koko maakunnan alueella verkko alettiin levittää pari vuotta myöhemmin.

- Ensimmäinen tukiasema tehtiin Puumalaan ja kokemukset olivat erittäin hyviä. Sitä ennen tekniikka oli kokeiltu vain laboratorio-olosuhteissa, hanketta alkuvaiheessa ajaneen Eu-hankkeen vetäjä Ritva Partanen muistelee.

Kehitysjohtaja Hannu Väänänen ei pidä ennakkoluulotonta laajakaista-hanketta epäonnistuneena.

- Yhteiskunnan ja ennenkaikkea haja-asutusalueen asiakkaiden kannalta kyse on hyvästä ja toimivasta yhteydestä. Siinä on kiinteän kokoinen kaista asiakkaan käytössä toisin kuin mobiilissa.

Verkosta odotettiin toimivaa tietoliikenneratkaisua maakuntaan, jossa on haja-asutusalueen asukkaiden lisäksi lähes 50 000 vapaa-ajan asuntoa.

- Se oli pettymys, etteivät vapaa-ajan asukkaat lähteneet suuremmin mukaan. Toisaalta mökit sijaitsevat rannoilla, joihin yhteys ei aina toimi, jos tukiasema jää sinne rannan puoleisen mäen taakse, Jarmo Tervo pohtii.

DI poltti päreensä pätkivään laajakaistaan: "Mongoliassakin paremmat"