1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit "terrorismia vastaava uhka"

Britanniassa terveysviranomaiset varoittavat antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien olevan jo terrorismia vastaava uhka. Lääkeyhtiöt ovat olleet haluttomia kehittämään uusia antibiootteja, koska ne eivät ole tuottoisia.

Mikroskooppikuva antibiooteille vastustuskykyisestä sairaalabakteerista. Kuva: BBC

Britanniassa ylin terveysviranomainen on maanantaina varoittanut antibiooteille vastustuskykyisten bakteereiden aiheuttavan maalle yhtä suuren vaaran kuin terrorismi, kertooBritannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Professori Sally Davies kutsui antibioottiresistenssiä "tikittäväksi aikapommiksi" ja varoitti, että jo 20 vuoden päästä rutiininomaiset leikkaukset saattavat muuttua tappaviksi, jos taistelu tulehduksia vastaan hävitään.

Jos emme toimi nyt, palaamme lähes 1800-luvun kaltaiseen ympäristöön, jossa tulehdukset tappavat rutiinileikkaustenkin jälkeen.

Sally Davies

- Jos emme toimi nyt, palaamme lähes 1800-luvun kaltaiseen ympäristöön, jossa tulehdukset tappavat rutiinileikkaustenkin jälkeen. Emme enää voi hoitaa suurta osaa syöpähoidoista tai elinsiirroista, Davies varoittaa.

Professori Davies kehottaa Britannian hallitusta nostamaan asian esiin ensi kuun johtavien teollisuusmaiden G8-kokouksessa Lontoossa. Davies myös toivoo maiden kannustavan lääkeyhtiöitä uusien antibioottien kehittämiseen.

WHO: Jo naarmu voisi tappaa

Yksinkertaiset asiat, kuten naarmu lapsen polvessa tai streptokokin aiheuttama kurkkukipu, voisivat jälleen tappaa.

Margaret Chan

Jo vuosi sitten maaliskuussa Maailman terveysjärjestöWHO:n johtaja Margaret Chan (siirryt toiseen palveluun)varoitti antibiootittoman tulevaisuuden vaaroista.

- Antibioottien jälkeinen maailma tarkoittaa loppua nykyaikaiselle lääketieteelle niin kuin me sen tunnemme. Yksinkertaiset asiat, kuten naarmu lapsen polvessa tai streptokokin aiheuttama kurkkukipu, voisivat jälleen tappaa, Chan totesi tuolloin.

Jotkin bakteerit, esimerkiksi tuberkuloosia ja tippuria aiheuttavat, ovat jo muuttuneet vastustuskykyisiksi useita antibiootteja vastaan.

Jokunen vuosi sitten havaittu NDM-1-entsyymi kykenee kaiken lisäksi muuttamaan bakteerin vastustuskykyiseksi antibiooteille. Entsyymi on levittäytynyt eri puolille maailmaa muun muassa Intiasta matkaavien mukana.

Lääkeyhtiöt eivät antibiooteista innostu

Samaan aikaan uusien antibioottien kehittely on kuihtunut. Britannian johtava terveysviranomainen, professori Sally Davies toivoikin, että lääkeyhtiöitä kannustettaisiin kehittämään uusia lääkkeitä.

Yhdysvalloissa valtalehtiWashington Post (siirryt toiseen palveluun)kirjoitti myös jo viime heinäkuussa, että suuret lääkeyhtiöt ovat vetäytyneet antibioottimarkkinoilta, koska ne ovat haluttomia sijoittamaan suuria summia antibioottien tutkimukseen ja kehitykseen.

Antibiootteja syödään usein vain lyhyitä kuureja, eivätkä ne siksi ole yhtä tuottoisia lääkeyhtiöille kuin esimerkiksi kroonisiin sairauksiin nautitut lääkkeet.

- Emme ole saaneet uusia antibioottiluokkia 80-luvun loppupuolen jälkeen. Suurissa lääkeyhtiöissä on myös kehitteillä hyvin vähän uusia antibiootteja. Emme ole yhteiskuntana maailmanlaajuisesti kannustaneet yhtiöitä riittävästi antibioottien valmistamiseen, Davies sanoi.