1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

On aika laittaa sormet viherkasvien multaan

Ruukkukasveille voi raskaan talven jälkeen ensi avuksi nuukahtamiseen voi keväällä tarjota lehtien ja mullan suihkuttelua. Mullanvaihto tosin olisi hyvä muistaa ja jaksaa tehdä maaliskuun aikaan. Aina ei tarvitse uusia kaikkea multaa. Oikean kastelun kanssa tuskailevan kannattaa luottaa kirjaimelliseti näppituntumaan.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Markku Saarinen

Kiireisiä huonekasvien ystäviä ilahduttaa tieto, että koko multaa ei välttämättä tarvitse joka kevät uusia. Jos mullanvaihtourakkaa haluaa helpottaa, voi vaihtaa pelkän pintamullan, sanoo viheraluesuunnittelija Anna Wahlberg. Vaihtotarpeen määrittelyssä kannattaa luottaa silmämääräiseen arvioon kasvin ja mullan kunnosta.

Orkidea ei multaa kaipaa

Suihkuttelusta pitävät Anna Walhbergin mukaan erityisesti orkideat. Niille annettavat suihkeet kannattaa suunnata juurille. Multaa orkidearuukussa ei saisi olla. Kasvualustaan voidaan sen sijaan käyttää esimerkiksi tarkoitukseen sopivaa kuoriketta.

Kun orkidea sitten kastellaan kunnolla, voi sen ottaa kokonaan pois suojaruukusta ja upottaa juuristo veteen kokonaan noin puoleksi tunniksi. Sen jälkeen ylimääräisen veden voi antaa valua pois.

Sormi toimii kosteusmittarina

Ruukkukasvien kasteleminen on monen niitä hoitavan mielestä haastellista homma. Ne joko kuivuvat tai kelluvat. Oikea kosteuden määrittely ei lopulta kuitenkaan ole mitään suurta tiedettä.

- Sormen voi työntää multaan parin sentin syvyydeltä eli ensimmäistä niveltä myöten. Jos siellä sormi jää märäksi, niin on multa on riittävän kosteaa, opastaa Anna Wahlberg.

Lohdullinen on myös tieto siitä, että useimmille kasveille satunnainen kuivuus tekee hyvää.

- Silloin multaan tulee enemmän happea, Anna Wahlberg selvittää.

Wahlbergin mukaan esimerkiksi jukkapalmu saa välillä aivan reippaasti kuivahtaa. Jos kukkaa ei jatkuvasti tarvitsekaan kastella, lehtien suihkuttelu vedellä kannattaa muistaa, sillä se ainakin poistaa pölyn lehdiltä.