Polttopuukauppiaiden sahat soivat jo ensi talvea varten

Polttopuun kysyntä on jälleen lisääntynyt viime vuosina energian hintojen nousun ja tulisijojen yleistymisen myötä. Tässä vaiheessa vuotta vilkas puukauppa on tyhjentänyt osan polttopuukauppiaiden varastoista.

Kotimaa
Ysipuu_Oy_Tepon_sahuri_Risto_Leijokari_ja_Metsäkeskuksen_bioenergia-neuvoja_Perttu Ojakoski seisovat traktorin edessä.
Yle / Anne Savin

Tampereella Tarastenjärven alueella toimivassa Ysipuu Oy Tepossa saha on sammutettu, mutta vain juttelutuokion ajaksi. Työn alla on puiden pilkkomisen lisäksi metristen halkojen tekeminen kuivauspinoihin. Asiakkaalle ne päätyvät vasta parin vuoden päästä.

Sahuri Risto Leijokari on aloittanut uransa Tampereen teollisuuden polttopuu Oy:ssä 70-luvulla. Silloin polttopuuta käytettiin energian lähteenä myös teollisuudessa. Sittemmin puun käyttö väheni, kun tilalle tuli muun muassa kivihiiltä.

Nyt puiden poltto on jälleen lisääntynyt ja erityisesti omakotiasujat ovat ahkeria takalla lämmittäjiä.

Tämä talvi on ollut viime vuotta leudompi, joten monella puuvarastoja riittää vielä. Ysipuussa eletään Leijokarin mukaan nyt vuoden hiljaisinta aikaa, joskin töitä riittää tulevan puukaupan valmistelussa.

Puu on kotimainen energialähde

Metsäkeskus edistää puun käyttöä muun muassa laskemalla tulisijojen oikeaa mitoitusta. Tavoitteena on saada myös kunnat kiinnostumaan puusta julkisten rakennusten energialähteenä.

- Metsät kasvavatenemmän kuin niitä ehditään hyödyntämään, sanoo bioenergia-asiantuntija Perttu Ojakoski Metsäkeskuksesta. Olisi järkevää korvata tuontienergiaa niin hakkeella, pelletillä kuin polttopuullakin.

Metsät kasvavat enemmän kuin niitä ehditään hyödyntämään.

Perttu Ojakoski

Puukauppa onkin vilkastunut ja osalla pienkäyttäjistä vuoden polttopuut alkavat olla lopussa, jotenkauppa käy vilkkaana.

- Olemme soitelleet kauppiaita läpi, ja kova kysyntä on tyhjentänyt joidenkin kauppiaiden varastot jo kokonaan tältä vuodelta.

Halkoliiterissä kohtaavat myyjä ja ostaja

Metsäkeskus on perustanut jokin vuosi sitten nettiin Halkoliiteri.com -palvelun. Sen avulla polttopuiden myyjät ja ostajat löytävät toisensa entistä helpommin.

- Moni asia on siirtynyt nettiin, ja kyllä Halkoliiteri.com -palvelusta on ollut hyötyä ainakin meille, sanoo sahuri Risto Leijokari Ysipuu Oy Teposta. Varmasti moni asiakas on löytänyt meidät palvelun kautta.

Metsäkeskuksen linkin takaa löytyy yrittäjiä, jotka ovat sitoutuneet tiettyihin mitta- ja laatuvaatimuksiin.

- Me myös tarkastamme, että yrittäjät ovat alv-verovelvollisia eli hankkivat oikeasti elantonsa puukaupalla, Perttu Ojakoski Metsäkeskuksesta kuvaa listalle päätyneitä yrittäjiä.

Alkujaan myös yrittäjyyden tukemisesta lähtenyt palvelu on nyt laajenemassa valtakunnalliseksi.

Tuli pesässä joka päivä

Juttutuokion päätteeksi pihaan kurvaa lempääläläinen Erkki Enkola. Pian peräkärry pullistelee kuivaa koivuklapia. Enkolan perheen 80-luvulla rakennetussa omakotitalossa polttopuita kuluu talven aikana useampi kuutio.

- Meillä poltetaan pesällinen joka päivä, ja kovalla pakkasella tuli syttyy kaksi kertaa, kertoo Enkola. Lisäksi talossa on lämpäpumppu, joka levittää lämmön koko taloon.

Puun polton ympäristöhaitoista käytävää keskustelua Enkola kertoo seuranneensa lähinnä huvittuneena.

Meillä ainakin jatketaan puun polttoa niin kauan kuin Suomen lainsäädäntö sen sallii.

Erkki Enkola

- Meillä ainakin jatketaan puun polttoa niin kauan kuin Suomen lainsäädäntö sen sallii.

Tulipesään päätyy kuivaa koivuklapia, mikä onkin suosituin polttopuu. Tulevaisuudessa Enkola aikoo ostaa kokonaista koivurankaa ja tarttua sahaan.

- Isä opetti jo pienenä käyttämään sahaa ja kirvestä. Siinä näkee kättensä työn tuloksen ja saa samalla hyvää liikuntaa.

Kuutio polttopuita kestää Enkoloilla noin puolitoista kuukautta.