1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Etelä-Pohjanmaalla varaudutaan normaalia suurempiin kevättulviin

Viranomaiset varautuvat Pohjanmaalla keskimääräistä suurempiin kevättulviin. Tällä hetkellä lumen vesiarvot ovat hieman suurempia kuin keskimäärin tähän aikaan. Rannikolla lunta on normaalia enemmän, toisaalta taas sisämaassa lunta on paikoin aiempia talvia vähemmän.

Kotimaan uutiset
Tulva on hukuttanut paaleja pellolla.
Pasi Takkunen / Yle

Tämän hetkisten tietojen pohjalta ELY-keskus odottaa hieman keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Jääpatojen riski on kuitenkin pienempi, sillä jäät ovat ohuita.

Ratkaisevaa tulvien muodostumisen kannalta ovat lähiviikkojen säät. Lämmin sää edistää lumien sulamista ja mahdolliset sateet kartuttavat vielä vesimäärää.

Järvien pinnat ovat normaalilla tasolla

Helmikuun lopun lämpimät säät nostivat jo virtaamia lievään nousuun, mutta viilenneen sään myötä ne ovat palanneet normaalille talvitasolle.

Pohjanmaan alueen järvien pinnat ovat ELY-keskuksen mukaan pääosin normaalilla tasolla. Koko viime vuoden korkealla tasolla pysytelleet suuret järvet, Lappajärvi ja Lestijärvi, ovat edelleen viidestä kymmeneen senttimetriin ajankohdan normaalitason yläpuolella. Lappajärven pinta on talven aikana saatu juoksutusjärjestelyin lähemmäksi ajankohdan keskimääräistä tasoa. Tulvan ehkäisyä silmälläpitäen tekojärvien ja säännösteltyjen järvien juoksutuksia on lisätty.

Lue seuraavaksi