Leena on tallin vanhin hevostyttö

Keminmaan Liedakkalan hevostallilla Leena Pitkänen on tuttu näky. Tallin vanhimmaksi hevostytöksi itseään tituleeraavan Leenan hevosharrastus on jatkunut jo neljäkymmentä vuotta.

Kotimaa
Leena hevosen seurassa.
Leena Pitkänen osti Vilma-hevosen syksyllä.Risto Koskinen / Yle

Lapsena kemiläinen Leena Pitkänen haaveili hevosharrastuksesta, mutta erittäin vaikea astma romutti pienen tytön haaveet. Tytön haave toteutui kuitenkin 14-vuotiaana kun terveydentila oli yllättäen kohentunut.

- Lapsena halusin olla hevosten ja muidenkin eläinten seurassa, mutta allergia oli muutenkin niin paha, että olin sairaalassa useita kuukausia vuodessa. 14-Vuotiaana pääsin kuitenkin kokeilemaan hevosten seurassa oloa ja yllättäen se ei tuottanutkaan vaikeuksia, Pitkänen kertoo.

Huolet tallin ulkopuolelle

Keminmaasta Lapin ratsastuskeskuksen tallista kuuluu lempeä jutustelu kun Pitkänen juttelee yli 26-vuotiaalle Rusina-hevoselle. Rusina on tuttu näky ratsutilalla, mutta niin on myös Leena Pitkänen.

Täällä saa ajatukset pois työasioista ja ympärillä on kiva talliporukka. Hevoselle voi myös kertoa huolia ja murheita.

Leena Pitkänen

Pitkänen osti ensimmäisen oman hevosen vuonna 1975. Nykyään Pitkänen käy hevostallilla lähes päivittäin. Harrastuksesta on tullut elämäntapa.

- Hevonen on niin kiva kaveri ja sen kanssa oppii aina jotain uutta. Lisäksi täällä saa ajatukset pois työasioista ja ympärillä on kiva talliporukka. Hevoselle voi myös kertoa huolia ja murheita, Pitkänen sanoo.

Ratsastus sopii kaikenikäisille. Pitkänen kertoo, että usein hän on ratsastuskoulussa jossa monet ovat huomattavasti häntä nuorempia.

- Siellä on esimerkiksi 12-vuotiaita tyttöjä ja koskaan ei ole kukaan katsonut, että olisin liian vanha hommaan. Minä olenkin oikeestaan tallin vanhin hevostyttö, Pitkänen hymyilee.

Tunnustukseksi pronssinen ansiomerkki

Tänä vuonna Pitkänen on saanut tunnustusta myös Suomen Ratsastajainliitolta. Pitkäselle myönnettiin Suomen Ratsastajainliiton pronssinen ansiomerkki pitkäaikaisesta työstä ratsastusurheilun saralla.