Suomi helpottaa viisumin myöntämistä venäläisille

Schengen-alueelle pääsyn avaavien viisumeiden hakeminen helpottuu, sillä Venäjällä avataan uusia viisumitoimistoja.

Ulkomaat
Asiakkaita Suomen viisumikeskuksessa Moskovassa.
Asiakkaita Suomen viisumikeskuksessa Moskovassa.Yle

Suomi helpottaa viisumin myöntämistä venäläisille. Kesään mennessä Venäjällä otetaan käyttöön uusia toimipisteitä, joiden kautta venäläiset voivat hakea Suomen Schengen-viisumeita.

Taustalla on halu houkutella Suomeen matkailijoita yhä kauempaa Venäjältä.

Suomen Schengen-viisumeita voi nykyisin anoa Venäjällä brittiläisen VFS-yhtiön viisumikeskusten kautta. Suomella on sopimus palveluiden käytöstä Moskovassa, Pietarissa, Petroskoissa, Murmanskissa, Kazanissa ja Jekaterinburgissa.

Ulkoistettu palvelu on toiminut niin tehokkaasti, että se laajenee lähikuukausina Etelä- ja Keski-Venäjälle sekä Länsi-Siperiaan.

Viisuminhakijan ei siis tarvitse matkustaa näiltä alueilta esimerkiksi Moskovaan jättämään viisumianomustaan. Anomukset siirtyvät sähköisesti ja passit kulkevat kuriiripostilla Suomen konsulaatteihin ja takaisin viisumikeskukseen.

Näin ollen hyvinkin kaukana meidän toimipisteistämme asuvat ihmiset saavat viisuminsa joustavasti, sanoo Suomen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen.

Uusien palveluiden sijaintipaikkakunnat julkistetaan lähiaikoina.

Luvassa uusia matkailuennätyksiä

Suomen venäläisille myöntämien viisumeiden määrä nousi viime vuonna jälleen uuteen ennätykseen, reippaasti yli miljoonaan. Uusien palveluiden arvioidaan tuottavan lisää ennätyksiä.

Viime vuonnahan kokonaismäärä kasvoi lähes 10 prosenttia ja uskon, että kasvua on edelleen odotettavissa, sanoo Hannu Himanen.

Päätökset pysyvät konsulaateissa

Viisuminhaun ulkoistuksesta huolimatta päätökset viisumin myöntämisestä tai hylkäämisestä tehdään edelleen Suomen konsulaateissa Moskovassa, Pietarissa, Petroskoissa ja Murmanskissa.

Suurlähettiläs Hannu Himasen mukaan koneiston pitää jatkossa toimia entistäkin tehokkaammin, jos viisuminhakemusten määrä edelleen kasvaa. Konsulaatteihin ei aiota palkata uutta väkeä.

Viisumianomukset luvataan käsitellä kahdessa viikossa riippumatta siitä, missä päin Venäjää anomus on jätetty.

Kaukaa tulevat vaativaisempia

Aiempaa helpomman viisumikäsittelyn ulottaminen entistä syvemmälle Venäjälle voi muuttaa venäläismatkailun luonnetta.

Suurlähettiläs Hannu Himanen ennustaa, että kauempaa Venäjältä Suomeen matkustava on lähialuematkailijoita vaativampi, tulee Suomeen pidemmäksi ajaksi ja edellyttää hyvää palvelua.

Siihen kysyntään Suomessa ei ehkä joka suhteessa olla vielä täysin valmiita, sanoo Himanen.

Venäläismatkailijoista kilpailevat monet muutkin maat, joihin esimerkiksi Siperian perukoilta on yhtä pitkä matka kuin Suomeen.

Matkapäätös on kuitenkin helpompi tehdä, jos viisumin saa läheltä omaa asuinpaikkaa, vakuuttaa omaa viisumiaan Moskovan viisumikeskuksen kautta hakeva Olga Penkina. Hänen tatarstanilaisille tuttavilleen ratkaisevaa oli Kazanin keskuksen käyttöönotto pari vuotta sitten.