Tutkija: Robin Hood olikin sissisotilas

Robin Hoodin legendan alkuperästä kiistellään yhä lähes 800 vuotta hahmon ensiesiintymisen jälkeenkin.

tiede
Errol Flynn miekkailee Robin Hood -elokuvassa.
Errol Flynn (oik.) seikkaili klassisimmassa Robin Hood -elokuvassa vuonna 1938.MGM

Englantilaisen kansanperinteen legenda, huppupäinen jousiampuja Robin Hood ei ryöstänytkään rikkaita köyhien hyväksi Sherwoodin metsissä, vaan taisteli ranskalaisia miehitysjoukkoja vastaan Kentissä, esittää brittiläinen tutkija.

History Today -lehdessä julkaistun artikkelinsa mukaan historioitsija Sean McGlynn esittää, että Robin Hood oli oikeasti kentiläisestä Kenshaw'sta kotoisin oleva William, joka kävi sissisotaa prinssi Ludvigin johtamia ranskalaisjoukkoja vastaan näiden miehittäessä Englantia vuonna 1216.

Muun muassa Errol Flynnin, Kevin Costnerin ja Russell Crowen valkokankailla tähdittämän Robin Hoodin on kerrottu ryöstäneen rikkaita ruokkiakseen köyhiä Keski-Englannissa sijaitsevan Nottinghamin ympäristössä.

McGlynn kuitenkin kirjoittaa, että oikea Robin Hood, eli Kenshaw'n William johti jousimiestensä joukkoja kaakkoisenglantilaisessa Kentissä.

- On vaikea löytää tältä aikakaudelta kilpailijaa Robin Hoodin legendalle, joka olisi sekä sankari että konna. Williamissa meillä on kuitenkin molemmat: juhlittu vapaustaistelija, joka uskollisesti suojeli kruunua; mutta myös - Ludvigin näkökulmasta - törkeä rikollinen, joka uhmaa uuden hallinnon oikeutettua valtaa, McGlynn tuumaa.

Tutkijan mukaan muut Robin Hoodin nimestä kilpailevat, kuten myöhemmin 1200-luvulla elänyt lainsuojaton Roger Godberd, elivät väärään aikaan ja olivat vain varkaita ja rikollisia, joilta uupui sankarin asema. McGlynnin mukaan Kenshaw'n William olisi myös matkustanut Nottinghamin alueelle, koska se oli tuolloin Englannin armeijan tärkein tukikohta.

Vai sittenkin walesilainen vapaustaistelija?

McGlynn ei suinkaan ole ensimmäinen Robin Hoodin henkilöllisyyttä pohtinut tutkija. Esimerkiksi vuonna 2006 Stephen Lawhead esitti, että Robin Hood oli itseasiassa walesilainen vapaustaistelija, joka ei ollut eläessään käynytkään Nottinghamissa.

Lawheadin mukaan kansansankari iloisine joukkoineen ryösteli Walesissa Marshin metsässä 1000-luvulla, eli yli sata vuotta ennen englantilaisen Robin Hoodin esiintymistä.

Englantilainen Robin Hood mainitaan virallisissa asiakirjoissa ensi kertaa Yorkshiressä vuonna 1230 nimellä karkuri Robertus Hood, joka ei saapunut oikeudenkäyntiinsä.

Monet uskovat Robin Hoodin legendan takaa löytyvän Loxleyn jaarlin, jolta ahneet kirkonmiehet veivät maat. Tarinat kertovat myös, kuinka hän auttoi ristiretkeltä palannutta Rikhard Leijonamieltä voittamaan kruununsa takaisin.

McGlynnkin on valmis myöntämään, että kenties William oli vain yksi monista inspiraation lähteistä kuuluisalle tarinalle.

- Todennäköisin totuus Robin Hoodin legendan taustalla on, että ajan myötä tarinankertojat yhdistelivät useita eri henkilöitä eri tarinoista.